Elke donderdag: Brusselse CEO’s brainstormen online

Door  - 20 april 2020 om 12:04 

Back view of business woman talking to her colleagues about business plan in video conference. Multiethnic business team using laptop for a online meeting in video call. Group of businessmen and businesswomen smart working from home.

Met de covid-19 crisis omgaan in ondernemingen, hoe doe je dat? Welke strategieën ga je toepassen? En hoe bereid je de heropleving voor? Brusselse CEO’s bespreken zulke vragen tijdens wekelijkse brainstormsessies. Let wel: het zijn virtuele rondetafelgesprekken.

Elke donderdag vergaart een teleconferentie 5 à 10 ondernemers rond een online gesprek met Beci CEO Olivier Willocx, Beci secretaris-generaal Jan De Brabanter en een of andere deskundige van de Kamer van Koophandel, afhankelijk van het profiel van de deelnemers. Anderhalf tot twee uur lang bespreekt de groep de huidige moeilijkheden, toegepaste oplossingen, toekomstvisies en uiteraard ook de behoefte aan hulp en de verwachtingen t.o.v. het politieke beleid.

Dergelijke gesprekken tussen CEO’s bewijzen hun nut in heel wat domeinen. Naast de uitwisseling van de vindingrijke ideeën oogst Beci informatie over wat bedrijven dagelijks werkelijk meemaken. Dit stelt de Kamer in staat haar rol als doorgeefluik volwaardig te spelen en tegelijk een bepaalde vorm van networking in stand te houden.

“De online meetings beogen vooral de gedachtewisseling”, weet Olivier Willocx. “Iedereen hunkert naar minder eenzaamheid. Ook opvallend is de wil om te reageren en onderling te communiceren. In een eerste fase focuste iedereen op zichzelf, op zoek naar een nieuw evenwicht. Nu kijken de mensen weer op. En ze schieten in actie.” Concrete voorbeelden genoeg, zoals deze handelaar en vaste leverancier van restaurants, die in 24 uur tijd van B2B naar B2C is overgeschakeld via de creatie van een eigen webshop waarmee hij nu zijn vlees rechtstreeks aan particulieren verkoopt.

“Bepaalde ondernemingen zijn ervan overtuigd dat ze hun productiviteit volledig kwijt zijn. Andere maken een versnelling van hun activiteiten door. In crisistijd slagen sommige erin hun model te verbeteren. En hier en daar zien we interessante innovaties.”

Wanneer en hoe we deze crisis gaan overwinnen en wat hiervan de gevolgen zullen zijn, “dat weten we voorlopig nog niet”, stelt Olivier Willocx. “Toch wordt deze moeilijke periode wat we er van maken. Hoe pijnlijk crisisperiodes ook zijn, ze zorgen meestal voor een geweldige versnelling die hindernissen opblaast. Het is een kwestie van noodzaak en er valt trouwens niet veel te verliezen. Een crisis kan ook als hefboom fungeren.”

 

Wilt u deelnemen aan een van deze teleconferenties?

Neem contact met Eric Vanden Bemden

 

Delen