Bruxelles Formation helpt aanwervende werkgevers

Door Cédric Lobelle  - 28 september 2018 om 09:09 

VR

Olivia P’tito staat al vijf jaar aan het hoofd van Bruxelles Formation. De Brusselse regering heeft haar eind juni voor een tweede termijn benoemd. Ze kijkt terug op een “vrij positief” jaar 2017, rekening houdend met de doelstellingen van het beheercontract 2017-2022. Als directeur-generaal wil ze vooral een boodschap richten aan de Brusselse bedrijven en werkgevers: Bruxelles Formation is hun partner.

“Onze samenwerking met bedrijven dient onder andere om aangepaste opleidingsprogramma’s op te zetten voor degenen die aanwerven”, zegt Olivia P’tito. “Dit geldt in het bijzonder voor werkgevers die willen rekruteren in knelpuntberoepen, of gewoon in functies waarvoor ze geen kandidaat vinden. We zoeken oplossingen voor 80% van zulke beroepen. In 2016 werden 3.000 werkzoekenden opgeleid in deze vakken. Ik richt deze uitdrukkelijke vraag tot de werkgevers: overweeg onze stagiairs. Misschien hebben we een geschikte kandidaat voor u. En zo niet, kunnen we, indien mogelijk, een opleiding op maat aanbieden.”

Opleidingen: maatwerk voor de ondernemingen

Verscheidene samenwerkingen met economische spelers hebben het afgelopen jaar geleid tot concrete aanwervingen. “Voor Keolis (nvdr: de grootste privé personenvervoerder van België) hebben we een groep buschauffeurs opgeleid die Nederlands kunnen spreken. Allen werden aangeworven.” Voor de MIVB leidde Bruxelles Formation, in samenwerking met Actiris en VDAB Brussel, veiligheids- en preventiemedewerkers op. Securitas en G4S wierven samen 250 mensen aan, in samenwerking met Bruxelles Formation.

“We werkten ook voor ULB-Erasme, die medische secretaresses zocht met vaardigheden op het gebied van stressmanagement, conflictenbeheer en positieve communicatie voor contacten met patiënten. We hebben kandidaten voor hen gevonden en in de gebouwen van Erasme een opleiding over deze specifieke vaardigheden gegeven. De klant nam het medische gedeelte voor zijn rekening.”

Eveneens het vermelden waard: Audi Vorst wilde de aanwerving van mannen en vrouwen in evenwicht brengen: “Al enkele jaren bieden we sleutel-op-de-deur opleidingen aan voor vrouwelijke onderhoudstechnici, die systematisch leiden tot aanwervingen.” Veolia (voorheen Vivendi Environnement) is een ander voorbeeld. De onderneming was op zoek naar vrouwelijke specialisten industriële elektronica. “Veolia is onze partner en biedt via het FPIE-systeem (Formation Professionnelle Individuelle en Entreprise) stageplaatsen aan op haar werven, zowel aan het begin als aan het einde van de opleiding. Deze stages worden omgezet in banen. De deal met FPIE is dat de werkgever aanzienlijke financiële voordelen geniet om iemand die al over vaardigheden beschikt, op te leiden in een functie die overeenkomt met de behoeften van het bedrijf. In ruil daarvoor moet de werkgever deze persoon minstens voor dezelfde duur als de opleiding in dienst nemen.”

Binnen haar divisies, met haar verschillende partners, via stages of opleidingen in bedrijven of het programma First (sinds vorig jaar beheerd door Actiris), nam Bruxelles Formation in 2017 deel aan de opleiding van 16.001 werkzoekende stagiairs en 4.148 werkende stagiairs. Via de “op maat gemaakte” formules voor bedrijven genoten 2.000 stagiairs een opleiding, waaronder 1.700 werkzoekenden en 300 mensen die al actief zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld met opleidingen op zaterdag. “Van deze werkzoekenden zijn er ongeveer 300 opgeleid en aangeworven in het kader van een FPIE. Voor 2020 mikken we op 2.000 FPIE per jaar. En globaal willen we 20.000 werkzoekenden opleiden.”

 

De Brussels bashing een halt toeroepen!

Olivia P’tito wijst op een fenomeen dat zowel bedrijven als werkzoekenden benadeelt: “De stroomopwaarts verworven vaardigheden krijgen onvoldoende erkenning. Laten we een einde maken aan de Brussels bashing. Wist u dat in 2014, 47,5% van de 30- tot 34-jarigen in Brussel een diploma van het hoger onderwijs behaalde, terwijl de Europese doelstelling 40% bedraagt? En dat in 2017, 43% van de werkzoekenden ingeschreven bij Actiris een in België niet-erkend diploma had? Het gaat voornamelijk om Europese burgers en beroepen die onze bedrijven interesseren. Wat een verspilling! De Federatie Wallonië-Brussel en de Vlaamse Gemeenschap moeten deze problemen van gelijkwaardigheid en erkenning van diploma’s nu echt gaan oplossen.”

Delen