CANCHAM News – Chamber of Commerce Canada-Belgium-Luxembourg

1 juli 2020 om 09:07 

©unsplash

De recente gezondheidscrisis heeft ons allen op een ongeziene en onverwachtse manier totaal verrast waarbij alle ondernemers en organisaties verplicht waren om zich onherroepelijk heruit te vinden. Alsook de Kamer van Koophandel Canada-Belgie-Luxemburg, eveneens gekend als CanChamBelux, die dit jaar haar jubileum viert met haar 75ste verjaardag. Wat een feestelijke gebeurtenis met diverse events zou moeten geweest zijn, werd verplaatst naar volgend jaar.

Goed om te weten dat CanCham door vooruitstrevende ondernemers werd opgericht op 21 april 1945 om ons vernietigd land en regio te helpen herop te bouwen via o.a. handel en investeringen en zo de economie te ondersteunen. 75 jaar later, met intussen een handelsovereenkomst als CETA rijker, is de Kamer immers present om bedrijven en ondernemers te helpen hun business relaties te bevorderen op beide continenten.

De handelscijfers tussen beide landen zijn intussen drastisch gestegen en we zien énorme belangstelling vanuit de KMO wereld om niet alleen te exporteren naar Canada maar aldaar ook te investeren en er een vestiging te openen. Anderzijds vinden Canadese investeerders hun weg naar Brussel. Het laatste biotech fonds Theodorus IV verwelkomde onlangs nog een institutioneel uit Quebec waarbij gezamenlijk zal worden geïnvesteerd in biotechbedrijven en technologie. 16M Euro zullen geïnvesteerd worden in Quebec en 26M Euro in België. Een mooi voorbeeld van bilaterale verankering.

De Covid-19 crisis heeft hard geslaan op beide continenten maar de digitalisering van onze economie zal duidelijk versnellen. Sektoren als IT, Artificieel Intelligence (AI) en biotech met farma oa krijgen de meeste aandacht. Talrijke biotech en farma bedrijven werken intens samen om het vaccine wondermiddel te vinden. Bovendien worden onze auto’s wellicht sneller elektrisch en de alternatieve energieën zullen hun weg vinden om onze planeet nog groener te maken.

Met de enorme bedragen die de overheden vanuit Brussel of Ottawa ter beschikking stellen, zullen bedrijven hun strategieën en financieringen moeten aanpassen om een nieuwe toekomst te bouwen.

Cancham opent duidelijk deuren en biedt opportuniteiten aan haar leden en partners. Laten we lessen leren uit deze crisis en de uitdagingen tegemoet gaan. Beide landen hebben een historische band die vandaag alleen maar versterkt is.

Frédéric L. Agneessens, President van CanChamBelux.

 

Newsletter Internationale

  • Soyez toujours informés, abonnez-vous à notre Newsletter Internationale

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen