Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België – September 2020

9 oktober 2020 om 16:10 | 594 weergaven

  • De conjunctuurbarometer heeft zich in september, voor de vijfde opeenvolgende maand, verder hersteld. Het groeitempo lijkt echter enigszins te zijn vertraagd.
  • Het ondernemingsklimaat verbeterde, voor de vierde maand op rij, in de verwerkende nijverheid, en in de bouwnijverheid. Het vertrouwen nam daarentegen af in de dienstverlening aan bedrijven en, nogmaals, in de handel.

In de verwerkende nijverheid blijven de ondernemers hun totale orderpositie positiever beoordelen. De vraagvooruitzichten, die afgelopen maand nog waren teruggelopen, werden nu opwaarts bijgesteld. Het lichte vertrouwensherstel in de bouwnijverheid berust nagenoeg volledig op een toegenomen aanwending van het materiaal. In de dienstverlening aan bedrijven blijven de ondernemers onzeker. Na een bescheiden opleving vorige maand, liep de indicator in september opnieuw terug. Het pessimisme laat zich zowel merken in de beoordeling van de huidige situatie als in de vooruitzichten. In de handel verwachten de ondernemers in de loop van de volgende drie maanden nog een verslechtering, zowel van de vraag als van de bestellingen bij de leveranciers. De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, is duidelijk opwaarts gericht.

Conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België

Ontdek de barometer in zijn geheel

 

Delen