Crowdlending tot € 5 miljoen nu gemakkelijker voor KMO’s

28 september 2018 om 10:09 

©GettyImages

Look&Fin – het toonaangevende crowdlendingplatform in België – is blij met de nieuwe prospectuswet die in 5 juli goedgekeurd werd door de Kamer van volksvertegenwoordigers. Dankzij deze wet kunnen KMO’s voortaan tot € 5 miljoen lenen in het kader van een openbare aanbieding vrijgesteld van de prospectusplicht. Eerder was de drempel om van de vrijstelling te profiteren beperkt tot € 300.000. Volgens Look&Fin is dit een echte revolutie voor de sector in België.

KMO’s die financieringen structureren via crowdlendingplatformen, creëren door dit te doen een openbare aanbieding. Deze openbare aanbiedingen zijn gereguleerd en de publicatie van een prospectus moet daarom vooraf worden goedgekeurd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Deze restrictieve aanpak kost KMO’s veel geld en is daarom niet echt geschikt voor gestructureerde financieringen via crowdlending.

De Europese verordening 2017/1129 streeft ernaar de kapitaalmarkten verder te verenigen en te harmoniseren door de versnippering van de interne Europese markt tegen te gaan. Deze wetgeving biedt de crowdlendingmarkt de mogelijkheid om te groeien. In België wordt de drempel nu verhoogd naar € 5 miljoen, waardoor de Belgische markt op een level playing field komt te staan met haar Franse en Nederlandse buren, waar de drempel identiek zal zijn.

Delen