De nieuwe versie van DigiChambers gaat live

13 februari 2020 om 17:02 

(c) Getty

Na meer dan twee jaar intensieve voorbereidingen is de nieuwe versie van DigiChambers eindelijk live gegaan. Via dit platform hebben bedrijven online toegang tot hun kamer van koophandel om een aanvraag in te dienen voor certificaten van oorsprong, die zij namens de FOD Economie afgeven.

Certificaten van oorsprong vermelden de plaats waar de goederen zijn geproduceerd, gefabriceerd of verwerkt. Douaneautoriteiten vragen deze documenten in het geval van export, bijvoorbeeld naar Rusland, Turkije of de Golflanden. In een geglobaliseerde economie waar productieketens zich over meerdere landen uitstrekken, is het niet altijd eenvoudig om de exacte herkomst van een product te bepalen. De Kamers van Koophandel kennen echter het productieproces van de bedrijven, waardoor ze alle troeven in handen hebben om deze herkomst te verifiƫren. Daarom hebben de regeringen van de meeste landen deze missie aan hen toevertrouwd. In Belgiƫ reiken de kamers meer dan 400.000 dergelijke certificaten per jaar uit.

Digitaal scannen heeft vele voordelen: het voorkomt fouten en zorgt voor een snellere verwerking, wat geld bespaart. De eerste versie van DigiChambers is in 2009 uitgebracht. De Belgische Kamers waren destijds pioniers in de digitalisering. Ze kregen steun van de FOD Economie en de erkenning van de Internationale Kamer van Koophandel (ICC).

Door voortdurend nieuwe functionaliteiten in te bouwen en door een verregaande integratie met de ERP-systemen van de bedrijven is DigiChambers er steeds in geslaagd om toonaangevend te blijven. ā€œJe kunt een bestaande applicatie echter niet oneindig aanpassen en daarom was de tijd aangebroken om DigiChambers grondig onder handen te nemen. We hebben hiervoor de nodige tijd uitgetrokken, hebben gesproken met alle betrokken partijen en hebben ons door Deloitte laten begeleiden bij het bepalen van de vereisten van DigiChambers 2.0 en bij de keuze van de ontwikkelaar,ā€ aldus Wouter Van Gulck, algemeen directeur van Belgian Chambers, de federatie van Belgische Kamers van Koophandel.

Voor de ontwikkeling van de nieuwe versie van DigiChambers werd opnieuw een beroep gedaan op D Soft, een softwarebedrijf uit Merelbeke dat gespecialiseerd is in document management software en dat ook de eerste versie van DigiChambers heeft ontwikkeld.

“De nieuwe versie van DigiChambers is intuĆÆtiever en gebruiksvriendelijker”, zegt Christophe Coulie van de Federatie, die het hele ontwikkelingsproces op de voet volgde. ā€œDoor een goede API willen we de communicatie met de systemen van onze klanten nog makkelijker maken en verder hebben we DigiChambers zo geconcipieerd dat nieuwe technologieĆ«n zoals blockchain kunnen worden geĆÆntegreerd.ā€

DigiChambers wordt elke maand gebruikt door meer dan 1.800 bedrijven. Deze zijn samen goed voor bijna 90% van de certificaten van oorsprong. Het gebruik van DigiChambers is vrijwillig voor de bedrijven maar de ambitie is wel degelijk om voor een 100% digitalisering te gaan.

Ā 

Informatie : www.digichambers.be

Delen