De ongelooflijke tocht van Daniel Ek, van zwoegend Zweden tot Spotify

Door Elisa Brevet  - 24 december 2019 om 16:12 

Daniel Ek, de machtige maar discrete Zweedse baas van Spotify, beleeft vandaag zijn American Dream’. De man staat nu op Wall Street genoteerd. Het magazine Billboard beschouwt hem als ‘de machtigste mens in de muziekwereld’. Hij verdient trouwens miljarden dollars. Een loopbaan in vier stappen.  

 

Een eerste onderneming op veertienjarige leeftijd: Daniel Ek is amper 13 wanneer hij zijn eerste websites begint te maken. De reputatie van zijn activiteit verspreidt zich in gans het land en de vraag neemt toe. Een jaar later richt hij een eerste bedrijf op en verdient hij tot € 15.000 per maand. Om dit te bereiken, ontwikkelt hij websites voor € 5000, drie keer goedkoper dan de meeste concurrenten. Ek vertelt graag dat zijn passie voor computers en muziek al op vijfjarige leeftijd begon, toen zijn vader hem een gitaar en zijn allereerste computer gaf. 

 

Grootheidswaanzin: op 23-jarige leeftijd wordt hij benaderd door Tradedoubler, een internet reclamebureau. Het bureau vraagt hem een programma te ontwikkelen om zijn klanten online te beheren. Ek verkoopt zijn CRM voor 2 miljoen dollar. Met dat geld koopt hij een mooi appartement in Stockholm en een kersenrode Ferrari Modena. De jet set en de grootheidswaanzin worden al gauw te veel voor hem en op 24-jarige leeftijd is Ek depressief. Hij verkoopt alles en vestigt zich in een hut, ergens in het woud. Hij brengt daar meerdere maanden alleen door, stelt zich vragen over zijn toekomst en speelt gitaar. 

 

De ontmoeting met Martin Lorentzon: tijdens een bezoekje aan Stockholm, ontmoet Daniel Ek opnieuw Martin Lorentzon, de baas van Tradedoubler. Beide mannen hebben een passie voor muziek en nieuwe technologieën en komen op het schitterend idee van een platform dat online, on demand en onbeperkte toegang biedt tot muziek. Na maanden denkwerk beslissen ze partners te worden. Lorentzon verkoopt zijn bedrijf en Daniel Ek investeert tot zijn laatste duit. Zo ontstaat Spotify. 

 

Dreigementen om Zweden te verlaten: Eind 2016 tekende de baas van Spotify een open brief op de website van Medium. Hij beweert dat het land dringend behoefte heeft aan huisvesting en dat de prijzen veel te hoog liggen om jonge ingenieurs aan te trekken. Hij voegt eraan toe dat het Zweedse belastingstelsel door het verbod op stock options te restrictief is. De topman van Spotify roept op tot liberale hervormingen in zijn land. Anders zou zijn eigen bedrijf zich veel meer in het buitenland dan in eigen land gaan ontwikkelen. Ek levert ons daar een totaal andere kijk op het Scandinavisch model dat zo vaak wordt geprezen. Dit verhaal is niet rond.  

 

 

Flights: Vorig jaar werd in volle #metoo-commotie geen Nobelprijs uitgedeeld. Dit jaar kreeg de Poolse Olga Tokarczuk de prijs dan toch meer dan verdiend. Haar roman Flights (in het Engels) staat vol duizelingwekkend poëtisch proza en fantastische reisverhalen. Rusteloos proza van de hoogste kwaliteit. Riverhead Books. 

 

De Zomer van 1939: Ik ga op reis naar Uruguay en ik neem mee naar huis: een Michelin-gids van België uit 1939. Auteurs Marnix Peeters en Jana Wuyts trokken met de gids in de hand door Brussel, Vlaanderen en Wallonië op zoek naar vergeten parels en bijzondere adresjes. Nostalgie aan 100 per uur. Angèle. 

 

Grand Union: De Britse auteur Zadie Smith is vooral bekend van haar grootse romans Swing Time en On Beauty. Na een verzameling essays, brengt ze nu een verzameling kortverhalen uit. Van spannende vormexperimenten tot aandoenlijke vertelelementen. Hamish Hamilton. 

 

Delen