De overeenkomst EU-Singapore in werking treedt

29 november 2019 om 10:11 | 1216 weergaven

©GettyImages

De EU-lidstaten keurden de handelsovereenkomst tussen de EU en Singapore goed. De overeenkomst is in werking getreden op 21 november. Dit is de eerste bilaterale handelsovereenkomst van de Europese Unie met een Zuidoost-Aziatische land.

Singapore is veruit de grootste handelspartner van de EU in de Zuidoost-Aziatische regio, met een totale bilaterale handel in goederen van meer dan 53 miljard EUR en nog eens 51 miljard EUR aan handel in diensten. Meer dan 10,000 bedrijven in de EU zijn gevestigd in Singapore en gebruiken het als draaischijf voor de hele regio van de Stille Oceaan. Singapore is ook de belangrijkste locatie voor Europese investeringen in Azië, waarbij de investeringen tussen de EU en Singapore de afgelopen jaren snel zijn toegenomen: in 344 bedroeg de gecombineerde bilaterale investeringsstand 2017 miljard euro.

In het kader van de handelsovereenkomst zal Singapore alle resterende tarieven voor EU-producten afschaffen. De overeenkomst biedt ook nieuwe mogelijkheden voor dienstverleners uit de EU, onder meer in sectoren als telecommunicatie, milieudiensten, engineering, informatica en vervoer over zee. Ook zal het ondernemingsklimaat voorspelbaarder worden. De overeenkomst zal ook de rechtsbescherming van 138 iconische Europese levensmiddelen en dranken mogelijk maken, ook wel bekend als geografische aanduidingen. Singapore is voor dergelijke Europese speciale producten al de op twee na grootste bestemming. Singapore stemde ook in met het wegnemen van belemmeringen voor de handel, naast de tarieven in belangrijke sectoren, bijvoorbeeld door de EU-veiligheidstests voor auto’s en vele elektronische apparaten te erkennen, of door etiketten te aanvaarden die EU-bedrijven gebruiken voor textiel.

De EU en Singapore hebben ook een investeringsbeschermingsovereenkomst gesloten die in werking kan treden nadat zij door alle EU-lidstaten volgens hun eigen nationale procedures is geratificeerd.

1,429 Belgische ondernemingen exporteren naar Singapore. Singapore is de 11ste handelspartner van België buiten de EU.

Voornaamste aspecten van de handels- en de investeringsovereenkomst tussen de EU en Singapore

Bron: DG Handel

 

Delen

Jean-Philippe Mergen

Director Export - Enterprise Europe Brussels