De ULB wordt de universiteit met de grootste installatie van zonnepanelen in België

25 januari 2019 om 16:01 

©GettyImages

Tegen eind dit jaar zullen 3.870 fotovoltaïsche panelen met een capaciteit van 1,3 MW op verscheidene campussen van de ULB geïnstalleerd worden. Het wordt de grootste installatie van zonnepanelen voor een universiteit in België. Het project is ontwikkeld, gefinancierd en geïnstalleerd door ENGIE Sun4Business 2, een nieuwe dochteronderneming die is opgericht door ENGIE Electrabel, in samenwerking met de bedrijven Alfin en Sequoia. De installatie kadert in het nieuw ambitieus energiebeleid van de Université libre de Bruxelles en zijn langdurige betrokkenheid als duurzame campus.

“Om een antwoord te bieden op de klimaatuitdagingen en om onze impact op de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, maakt de ULB 10.000 m² platte daken vrij voor de installatie van fotovoltaïsche panelen. Bijna 4.000 panelen worden verdeeld over drie campussen: Solbosch, Erasmus en La Plaine. Ze worden geïnstalleerd op de daken van 10 gebouwen van de universiteit”, legt Emery Karege uit, directeur van de afdeling Infrastructuren van de ULB. De panelen zullen 1.200 MWh per jaar produceren, het equivalent van het verbruik van 371 huishoudens, en zullen de uitstoot van 480 ton CO2 per jaar voorkomen. Voor de ULB zorgt dit voor een vermindering van 4% van zijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

De installatie wordt gefinancierd door ENGIE Sun4Business 2 via het mechanisme van de derde investeerder. Zonder te investeren wordt de ULB na 10 jaar eigenaar van de panelen en ontvangt het vanaf het eerste jaar de groene productie van de panelen. Het project vertegenwoordigt een investering van meer dan 1 miljoen euro.

Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux: “Deze nieuwe installatie op de campussen van de ULB en de oprichting van een nieuwe dochteronderneming die dit project zal trekken, bevestigen onze ambitie om bij te dragen tot een harmonieuze vooruitgang met een lokale en steeds groenere energie. Wij geloven meer dan ooit in het potentieel van zonne-energie en de projecten die we ontwikkelen met onze B2B-klanten moedigen ons aan om deze activiteiten verder uit te breiden.”

Info: www.ulb.be/environnement

 

 

Delen