Economische Impact: Beci schuift 48 aanbevelingen naar voor

16 april 2020 om 16:04 

©Belga

Naar aanleiding van de pandemie in ons land nam Beci het initiatief om bedrijven en sectoren in Brussel te raadplegen over de concrete moeilijkheden die ze ondervonden en waar ze op anticipeerden. Hierdoor kon Beci reeds in maart de Brusselse regering op de hoogte brengen van de situatie en een reeks maatregelen aanbevelen ter ondersteuning van ons sociaal-economisch weefsel.

Als toonaangevende werkgeversorganisatie in Brussel neemt Beci deel aan de werkzaamheden van de Economic Risk Management Group (ERMG) onder leiding van de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch. Als werkgeversorganisatie geeft Beci uiting aan de zorgen van bedrijven en sectoren binnen de Economische en Sociale Raad en de Task Force van de Brusselse regering die wekelijks bijeenkomt.

Economische Impact: snelle ondersteunende maatregelen

Beci pleitte vanaf het begin voor de uitvoering van snelle ondersteunende maatregelen om de cashflowmoeilijkheden te verlichten. Zo ontvangen deze donderdag 6.500 bedrijven en freelancers al de premie van 4.000 euro. Zoals Beci had gevraagd, zijn er op regionaal niveau mechanismen gepland om economische activiteiten voor een deel van het jaar 2020 vrij te stellen van gemeentelijke belastingen die op hun activiteiten wegen. Met bijzondere aandacht voor de dienstenchequesector.

Toegegeven, de opschorting van de betaling van de toeristenbelasting door het Brussels Gewest voor de eerste helft van 2020 is een stap in de goede richting, maar zal niet voldoende zijn om een ramp in de hotelsector te voorkomen. Dit is de reden waarom Beci het verzoek van de BHA steunt, met name de terugbetaling van de in 2019 betaalde stadsbelasting. Indien niet, stelt Beci voor om de toeristenbelasting in 2020 en 2021 te schrappen.

Beci heeft vanaf het begin gevraagd om het gebrek aan maskers aan te pakken, zowel om gezondheids- als om economische redenen. Zo werden begin maart sommige werven stopgezet bij gebrek aan mondmaskers. Beci stelt onder meer voor om geen boetes op te leggen voor te late aflevering van werven ten gevolge van de crisis, opschorting van de uitvoeringstermijnen voor overheidsopdrachten, voorlopig uitstel van alle administratieve procedures, uitstel van de termijn voor het reageren op openbare aanbestedingen, en een tijdelijke opschorting van de kilometerheffing om geen problemen te veroorzaken voor bedrijven in de transportsector.

Om onze capaciteit voor herstel en innovatie te behouden, moet in de financieringsbehoeften van start-ups worden voorzien via een aangepast leenstelsel.

Op federaal niveau werden onder meer de aanbevelingen voor de verlenging van de betalingstermijn met betrekking tot de btw en de voorheffing gehoord. Werk  moet voldoende gestimuleerd en beloond worden.

De situatie verandert met de dag, evenals de economische en politieke reactie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij staan ​​tot uw dienst.

 

Jan De Brabanter

Secretris-Generaal Beci

 

Olivier Willocx

Gedelegeerd Bestuurder

 

 

 

 

 

 

Delen