Elsene lanceert #MaZone, een gedeelde e-shop voor haar handelaars

Door  - 8 mei 2020 om 12:05 

Maison d'Ixelles @wikipedia

De gemeente Elsene wil haar kleine handelaars helpen hun activiteit weer op gang te brengen en stelt hen daartoe een online verkoop-tool ter beschikking. Het gaat hier om een gedeelde e-shop, die werd opgezet met hulp van Groupe One en Urbike.

Vele lokale winkeliers zijn niet uitgerust voor online verkoop. Ze voelden zich hulpeloos toen de inperking van kracht werd. ā€œWij willen hen voorstellen om e-commerce te proberenā€, vertelt Audrey Lhoest (Ɖcolo), de Elsense schepen van Handel en Economische Ontwikkeling. Ze voegt er meteen aan toe dat de gemeente Elsene, los van dit initiatief, ook opleidingen in e-commerce organiseerde.

Even praktisch: geĆÆnteresseerde handelaars kunnen zich vrijblijvend op voorhand registreren door een online formulier in te vullen. Een gemeenschappelijk platform, ontwikkeld met de hulp van Groupe One, zal die mensen in contact brengen met potentiĆ«le klanten. In een eerste fase zal het platform via een Facebook pagina worden geĆÆmplementeerd en langs die weg bestellingen aannemen. De producten zullen in een gemeentelijke opslagplaats worden gecentraliseerd en vandaaruit door Urbike worden geleverd.

De keuze van de partners getuigt van de duidelijke wil om het initiatief in de economische transitie te integreren. Groupe One richt zich als bureau op de steun aan duurzaam ondernemen en Urbike specialiseert zich in leveringen met vrachtfietsen.

ā€œMomenteel is er een ā€˜laboratoriumtestā€™ aan de gang met een twintigtal geregistreerde handelaars. We zijn met een Facebook pagina begonnen om alles snel te laten verlopen. In een tweede fase zullen we dat model moeten beoordelen, nagaan of het duurzaam is en pas daarna een oplossing ontwikkelen voor de langere termijnā€, aldus nog mevrouw Lhoest.Ā Om logistieke redenen richt dit initiatief zich uitsluitend tot winkeliers die geen voeding verkopen.

Deze online shop vult de andere maatregelen aan die de gemeente Elsene al heeft genomen. Het initiatief doet een beroep op een fonds van 200.000 euro dat de gemeente heeft uitgetrokken voor haar handelaars, in het raam van de coronaviruscrisis.

 

Newsletter GƩnƩrale - Article

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen