Energie: 5 vragen voor ‘quick wins’

28 januari 2021 om 08:01 

©ettyImages

Weet je hoeveel het jaarlijkse energieverbruik in uw bedrijf kost? In de dienstensector gaat vaak een flink deel van de uitgaven naar energie, terwijl vrij eenvoudige maatregelen deze kost kunnen terugschroeven. Wat die maatregelen zijn? Wel, hieronder leest u vijf vragen die u uzelf best stelt om mogelijke ‘quick wins’ te behalen:

 

  1. Verlichting alleen vertegenwoordigt gemiddeld 15% of meer van het energieverbruik in een KMO. Maakt u wel gebruik van natuurlijk daglicht? Bent u al in ruime mate uitgerust met spaarlampen of LED- verlichting? Hebt u bewegingsdetectoren of automatische schakelaars laten installeren in minder bezochte ruimten? Kan uw personeel de verlichting in de zalen en kantoren ter plaatse regelen? Als u op een van deze vragen negatief antwoordt, ligt er waarschijnlijk een besparing binnen handbereik.
  2. HVAC systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) behoren tot de energieverslinders. Als u dit soort systeem in huis hebt, is het dan in orde? Wordt het goed onderhouden? Zijn de tijdschema’s correct ingesteld? Ook hier zijn er serieuze besparingen mogelijk.
  3. Beschikt u over energiezuinige apparatuur (met een Ecocertificaat), die garant staat voor een lager verbruik?
  4. Zijn uw warmwaterleidingen goed geïsoleerd? Als u over koelcellen beschikt, wordt hun energie of warmte dan teruggewonnen?
  5. Doet u een beroep op hernieuwbare-energietechnologieën (zonnepanelen, pelletketel, energiezuinige geothermische warmtewisselaar)? Of hebt u een leverancier voor duurzame energie (groene stroom)?

 

Met deze vragen kunt u beter de mogelijke besparingsmaatregelen bepalen. Overweeg bij uw inspanningen zeker de premies die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toekent. Nog efficiënter is een volledige milieudiagnose laten uitvoeren met behulp van het Brussels Green Network.

Wilt u de energie-efficiëntie van uw gebouw verbeteren, uw energieverbruik verlagen en tegelijkertijd het comfort voor de gebruiker waarborgen?

Doe beroep op de EnergiePack: een gratis coaching aangeboden op initiatief van Brussel Leefmilieu. Naast een op maat aangeboden diagnose en advies kunt u ook een duwtje in de rug krijgen dankzij de investeringssteun van de EnergiePack!

Delen