Faillissementen en de economische gezondheid van restaurants in België: impact van de black box?

23 mei 2018 om 11:05 

©thinkstock

Naar aanleiding van het faillissement van de 11 Brusselse restaurants van de gebroeders Beyaz, voerden bedrijfsinformatiespecialist Graydon en de Belgian Restaurants Association een grondige analyse uit van de economische gezondheid van restaurants in België.

Uit de cijfers van Graydon blijkt dat het aantal actieve restaurants tijdens de afgelopen drie jaar toeneemt. Dit is duidelijk het geval in Vlaanderen (+ 2,5%) en Wallonië (+ 1%), maar niet in Brussel, waar het aantal restaurants in dezelfde periode met 3,5% daalde. De oorzaak van ongeveer de helft van alle stopzettingen, ongeveer 500 restaurants per jaar, betreft een faillissement. Over de afgelopen drie bestudeerde jaren ziet Graydon een stabiel beeld. De hoofdstad is hier ook kwetsbaarder gebleken, met een piek in november 2016, die zich gedurende het hele jaar 2017 doorzette. Met de actuele ontwikkelingen rondom de Beyaz-groep zet deze trend zich door in het eerste kwartaal van 2018.

 

De deskundigen van Graydon stellen duidelijk dat de mindere resultaten in Brussel slechts in geringe mate te wijten zijn aan de invoering van de ‘witte kassa’ (het kasregister met fiscaal module). Ze zijn ook niet echt het gevolg van de aanslagen, de voetgangerszone of de sluiting van de tunnels, zoals werd beweerd.

Een belangrijker effect had de overdreven of zelfs onjuiste berichtgeving over de zwakke economische gezondheid van Brusselse restaurants. Er ontstond een fenomeen van self fulfilling prophecy: bezorgde leveranciers hebben de betalingsdeadlines aangescherpt voor de hele sector in Brussel en de meest kwetsbare etablissementen op gebied van cashflow kwamen daardoor als eerste in de problemen. Dat heeft ook daadwerkelijk gezorgd voor een toename van het aantal faillissementsuitspraken.”

 

Als federaal vertegenwoordiger van de restaurantsector in België stelt de BRA verscheidene eisen. De kassa met geregistreerde datamodule moet door iedereen actief wordt gebruikt om deloyale concurrentie een halt toe te roepen. In het licht van deze kassa ziet de BRA liever fiscale maatregelen en een auto-regulatie van de sector dan controles. De vereniging vraagt dat de minister van financiën de regels van het spel verduidelijkt: het BTW ticket komende uit een witte kassa zou moeten gelden als officieel bewijs voor fiscale doeleinden, voor professionele gebruikers. De BRA vraagt bovendien een vereenvoudiging van het ticket dat aan de klant wordt afgeleverd. En ten slotte vraagt de vereniging nog steeds een daling van de RSZ lasten voor de werkgevers in deze sector, een lager btw-tarief op niet alcoholhoudende drank en meer flexibiliteit in de werktijden.

Informatie: www.belgianrestaurantsassociation.be

Delen