Frank Leroy (KBC Brussels): “Jonge bedrijven moet je goed omkaderen”

Door Peter Van Dyck  - 13 maart 2019 om 10:03 

© Reporters

“Ik geloof dat Brussel op het gebied van ontwikkeling nog altijd veel potentieel biedt.” Frank Leroy staat sinds 15 september aan het roer van het jonge KBC Brussels. Hij is vastbesloten om de reputatie die zijn bedrijf als ondernemingsbank geniet nog te versterken.  

U bent nu enkele maanden CEO van KBC Brussels. Wat zijn uw eerste bevindingen? 

Ik ben twaalf jaar uit Brussel weggeweest. Als ik zie wat er in tussentijd gebeurd is qua stadsontwikkeling en economisch weefsel, dan stel ik vast dat de stad erop vooruit is gegaan. Wat KBC Brussels zelf betreft: ik heb hier een heel jeugdige ploeg aangetroffen. We hebben veel jonge Brusselaars aan boord die de stad heel goed kennen en begrijpen. Ons team is bovendien, met 38 nationaliteiten, heel multicultureel; we spreken 28 talen. Dat maakt dat de ploeg van KBC Brussels een doorsnede is van de Brusselse samenleving. Een andere bevinding is dat we door de focus op Brussel en de autonomie die we binnen KBC hebben, een stuk flexibeler zijn en sneller kunnen inspelen op de werkelijke behoeften in Brussel.  

U hebt de voorbije twaalf jaar in Gent, Leuven en Antwerpen gewerkt. Wat maakt Brussel anders dan andere grote steden? 

De internationale context is in Brussel toch nog van een ander niveau dan in bijvoorbeeld Antwerpen. Brussel is nog meer dan Antwerpen een metropool. Met heel veel exotiek, op alle vlakken. Kijk naar de socio-culturele samenstelling, de taalgroepen, de economische factoren, de aanwezigheid van de Navo en de Europese Unie. Een enorm boeiende smeltkroes.  

Hoe spelen jullie concreet in op die Brusselse eigenheid? 

Specifiek rond de internationale context hebben we een unieke expataanpak. Die houdt bijvoorbeeld in dat mensen al echt klant van KBC Brussels kunnen worden vóór ze naar België komen. Ze worden volledig digitaal begeleid door experten. Ook heel apart is onze benadering van de socialprofit, onder meer scholen, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. We hebben een gespecialiseerd vastgoedkantoor en experten in huis die zich bezighouden met de Brusselse subsidies, omdat die totaal anders georganiseerd zijn dan in Vlaanderen en Wallonië. Met het KBC Brussels Live Center, bemand met 47 specialisten die op afstand klanten bedienen, en onze eigen apps spelen we in op de mobiliteitsproblemen in Brussel. Klanten hoeven zich niet meer te verplaatsen om iets geregeld te krijgen.  

KBC Brussels bestaat nu vier jaar. Zijn jullie tevreden over waar jullie vandaag staan? 

Zeker. We kunnen een eigen groeistrategie voeren. We hebben een eigen beslissingscentrum in Brussel, waardoor we heel snel kunnen reageren op vragen van klanten. Wij kunnen kredieten beslissen in 24 uur. Voor ondernemers is dat een enorm voordeel. Als CEO ben ik nu verantwoordelijk voor 400 mensen in 29 kantoren, waardoor ik dicht bij de business en bij de klanten sta. Op dit moment halen wij ongeveer 20% van de subsidiedossiers in Brussel binnen en 65% van die klanten van Subsidia@KBC Brussels zijn prospecten. Dat wil zeggen dat wij met bepaalde services het verschil maken. We krijgen heel goede reacties op de branding met focus op lokale problematieken, zoals de Brusselse tunnels, maar zeker ook op onze meertaligheid en de aanwezige expertise in onze kantoren, KBC Brussels Live en onze verzekeringsagentschappen 

U hebt ooit marketing gestudeerd. Hoe kan het merk KBC Brussels nog sterker worden? 

De marketing die ik 30 jaar geleden studeerde, was wel totaal anders dan de digitale marketing van vandaag. (lacht) KBC Brussels is nog jong en een merk heeft tijd nodig om zich in de markt te zetten. Reclame en de sponsoring van de Brusselse hockeyclubs hebben geholpen om een eigen identiteit te kweken, maar even belangrijk is het je dag in dag uit te bekommeren om de klant en de beloften die je doet waar te maken. Mensen weten pas écht wat een merk inhoudt als ze het in de praktijk ervaren. De actieve participatie aan de Brusselse netwerken werpt ook vruchten af. We zijn bij heel wat initiatieven betrokken.  

Zoals? 

We bekijken momenteel hoe we samen met finance.brussels jonge ondernemingen die ofwel starten ofwel in een groeifase zitten kunnen ondersteunen. Een tijdje geleden hebben we ook al eens rond de tafel gezeten met hub.brussels en we werken heel nauw samen met de subsidiediensten. Door onze kennis te bundelen kunnen we betere adviezen geven en snellere oplossingen voor de ontwikkeling van bedrijven formuleren. Brussel heeft een grote startup community. Voor een financiële speler is dat niet de makkelijkste groep om te bedienen. Die hebben soms geweldige ideeën, maar niet altijd een businessplan. Soms worden ze geconfronteerd met groeipijnen, je hebt er ook die falen … Je moet sterk aanwezig zijn in die community en jonge bedrijven zoveel mogelijk helpen om zich binnen Brussel te ontwikkelen. Met Start it @KBC hebben we een ecosysteem van ongeveer 630 startups, scale-ups, mentoren en experten 

Werken jullie nieuwe financieringsformules uit op maat van jonge, groeiende bedrijven? 

Wij bieden hen verschillende oplossingen aan, gaande van de klassieke financiering tot crowdfunding. We hebben grosso modo een zevental financieringsoplossingen, afhankelijk van de fase waar het bedrijf in zit. We kunnen ook profiteren van de systemen en technieken die elders binnen KBC ontwikkeld zijn. Een ander voorbeeld is ons matchingplatform, KBC Matchit.be, waar koper en verkoper van een bedrijf elkaar op een discrete manier kunnen vinden.

Lukt het KBC Brussels meestal om KMO’s daadwerkelijk te helpen in het uitbouwen van hun projecten? 

Ik denk het wel. Veel hangt af van de levensfase waarin een bedrijf zich bevindt. Het is maatwerk. We hebben een heel mooi handelsfonds – ons fonds voor ondernemingen is momenteel groter dan ons fonds voor particulieren. In Brussel genieten we een goede reputatie als ondernemingsbank. Op het moment dat er diepgaande specialisatie nodig is, ik denk bijvoorbeeld aan fusies of overnames, dan halen we er ook tweedelijnsexperten bij.  

Elke CEO brengt eigen ideeën mee. Welke accenten wil u de komende tijd graag leggen? 

Waar ik zeker op wil blijven inzetten, is de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Ik wil ook dat in elk van onze 29 kantoren elke expertise voorhanden is. Klanten moeten altijd snel antwoord op hun vragen kunnen krijgen. Ik heb verder een taalbeleid geïnstalleerd. Iedereen bij KBC Brussels moet een minimaal niveau van tweetaligheid bereiken. In sommige Brusselse kantoren is het Engels ook een must. In het Europese centrum spreken onze medewerkers in sommige kantoren acht tot negen talen. Dat we Brusselaars in de kantoren hebben die zelf in de wijk wonen, vergemakkelijkt ook de communicatie. Die lokale verankering blijft het uitgangspunt van KBC Brussels.  

 

Wie is Frank Leroy? 

  • Afkomstig uit Beersel  
  • Studeerde bedrijfsadministratie en marketing en behaalde in 1995 een kandidaatsdiploma in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de VUB 
  • Begon in 1995 voor Kredietbank/KBC te werken als kantoordirecteur in Oudergem 
  • Was elf jaar lang clusterkantoordirecteur, verantwoordelijk voor Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Schaarbeek, Haren, Etterbeek en Oudergem
  • Gaf leiding aan kredietafdelingen in Brussel en Gent, leidde nadien een reorganisatie in Leuven in goede banen 
  • In de periode 2015-2016 regiodirecteur in Antwerpen 
  • Zette sinds juni 2016 in de Corporate HR-afdeling zijn schouders onder vijf grote strategische HRprojecten, waaronder een nieuw salarisbeleid, een nieuw evaluatiesysteem en een project rond digitalisering en vereenvoudiging 
Delen