Freelancer worden na 45 jaar

16 maart 2021 om 08:03 

Waarom?

Er zijn redenen genoeg om als 45-plusser over te stappen naar een zelfstandigenstatuut. Het is bijvoorbeeld de meest directe weg naar de arbeidsmarkt. Het is ook een goede manier om een oude droom of diepere aspiraties te vervullen, een nieuwe wending te geven aan een carrière, meer controle te krijgen over de loopbaan of een activiteit te vinden die een bron van inkomsten zal zijn, zelfs na de pensioengerechtigde leeftijd.

In onze samenlevingen creëert de verlenging van de (gezonde) levensduur veel nieuwe mogelijkheden en verzuchtingen. Ondernemerschap op rijpe leeftijd is daar één van. Momenteel zijn in België ongeveer 4 op de 10 startende ondernemers meer dan 40 jaar oud.

 

Op welke manier?

Zich als freelancer lanceren verdient een zorgvuldige voorbereiding. Wat van toepassing is wanneer je 25, 30 of 35 jaar oud bent, klopt nog altijd op je 45e. Het proces van rijping en creatie van een activiteit volgt in feite dezelfde regels. De rijpere leeftijd gaat echter gepaard met bepaalde voordelen, zoals ervaring en een flink netwerk, enne, tja, ook enkele nadelen.

Hoe dan ook heb je een oerdegelijk businessplan nodig, naast een sterk ontwerpplan en een betrouwbaar marktonderzoek. Je moet klantenbinding opbouwen en geld genereren. Je zult je moeten aansluiten bij vooraanstaande gemeenschappen, je doelgroep identificeren en die ook behouden.

 

Tips

 1. Motivatie. Wat motiveert je? Dat is waarschijnlijk de belangrijkste vraag. Wat zijn je passies, je ambities? Met andere woorden: wat vind jij essentieel?
 2. Rijping. Wat is je project? Voldoet het aan een behoefte? Wat is je streefdoel? Praat erover om je heen. Hoe kun je dit alles verwezenlijken? Zet je netwerk aan het werk. Test je project met een steekproef in je doelgroep.
 3. Begeleiding. Test en verfijn je waardepropositie met coaches die zelf ondernemers zijn. Ben je overtuigend genoeg? Is je bedrijfsplan realistisch? Beschik je over de juiste hulpmiddelen om er een succes van te maken? Wie kan je helpen? Activeer de hulpmiddelen die voor jou toegankelijk zijn.
 4. En, zeker niet het minst belangrijke, ben je klaar om de sprong te wagen? Dat moet jij weten. En jij moet hierover beslissen. Wees sterker dan je angsten! Zet de stap en pas je daarna aan: doen is beter dan naar perfectie streven.

 

Risico’s nemen of toch niet?

Ondernemerschap – en het statuut dat daarbij hoort – brengt per definitie risico’s met zich mee. Wat is het redelijke risico dat je wil of kan nemen? Hoeveel financiële armslag heb je om vergissingen te tolereren?

Aan het geld dat bedoeld is om je pensioen te financieren, zou je idealiter niet moeten raken. Als je je geen hoge initiële kosten kunt veroorloven, richt je je best op een activiteit die geen grote investeringen vereist.

Nog fundamenteler: heb je het temperament van een ondernemer? Ben je klaar om te investeren in een project, met de risico’s en verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt?

 

Voordelen

Jouw ervaring. Ze valt niet te ontkennen. De cijfers bewijzen het: oudere starters zijn succesvoller dan jongere.

(Twee jaar na de start is bijvoorbeeld 78% van de 50-plussers nog steeds actief, vergeleken met 67% voor 18-25 jarigen – gegevens van Liantis).

Jouw netwerk. Doorheen je carrière heb je een netwerk van contacten, kennissen en referentiespersonen kunnen opbouwen. Kortom, je beschikt over een adressenboekje dat zeer nuttig blijkt te zijn voor het welslagen van je project. Je netwerk leeft ook op de sociale media (LinkedIn, Facebook, Twitter, enz.): haal er het beste uit.

 

Nadelen

Een loopbaan als zelfstandige legt een verandering van tempo op. Je zult waarschijnlijk harder werken en minder financiële stabiliteit genieten dan in loondienst. Anderzijds heb je meer vrijheid in je beroep (voor zover je de mogelijkheid hebt om je klanten en werkuren te kiezen).

Getuigenis

Catherine Roupin is apotheker van opleiding en werkte 30 jaar in loondienst in de gezondheidssector. Zij heeft de stap gezet naar het ondernemerschap met Macaria. Macaria luistert en biedt ondersteuning bij al wat te maken hebben met veroudering en het einde van het leven. Wij vroegen Catherine Roupin naar haar advies en ervaring als kersverse onderneemster in een wereld die door de Covid 19-pandemie op zijn kop is gezet.

 • Vermijd een abrupte overgang van loondienst naar ondernemerschap. Gun jezelf een overgangsperiode, met een hybride statuut. Toch moet je op het juiste moment de stap durven zetten.
 • Met een statuut van zelfstandige in bijberoep kun je je voorbereiden, vooral op een aantal praktische aspecten: btw-nummer, facturatie, boekhouding, sociaal statuut.
 • Zoek naar informatie: 1819, Beci, Wikipreneurs, Womenpreneur.
 • Het advies en de ervaring van succesvolle ondernemers zijn niet te schatten. Besteed zeker een beetje geld aan het inwinnen van goed advies en om jezelf goed te omringen (zakelijke netwerken).
 • Er bestaan hulpmiddelen voor de realisatie van je businessplan. Vraag ernaar.
 • Wees bijzonder zorgvuldig met je communicatie en hulpmiddelen. Volg zo nodig een opleiding in digitale marketing en omring je daar met jonge mensen!
 • Werk in een netwerk en sluit je aan bij netwerken van ondernemers.
 • Wegens de gezondheidscrisis moet je je manier van werken aanpassen en herzien. Het is dus tijd om je strategie en marketingaanpak bij te sturen.

 

Waag de sprong op 25 maart op de virtuele beurs voor de creatie van je eigen bedrijf!

Actie is altijd het antwoord, altijd de weg naar succes. Ondernemer ben je in het professionele leven, maar ook ernaast. Je zal eerst je eigen avatar maken, alvorens je te begeven in het salon van 2 verdiepingen. Daar kan je je vragen afvuren op professionals in het creëren van een onderneming, op coaches en ondernemers die er geraakt zijn, met vallen en opstaan.

Meer info & registraties hier

 


 

Een artikel van de Cel Diversiteit van Beci.

Met de steun van Actiris.

actiris logo

Delen

Vincent Delannoy

Adviseur Economie en Algemeen Beleid