Gezocht: Brusselse werkkrachten in de Rand

3 april 2019 om 10:04 

©️Belga

Heel wat Vlaamse bedrijven in de Brusselse Rand hebben moeite om hun vacatures in te vullen, vooral omdat Franstalige werkzoekenden in Brussel de gewestgrens niet overschrijden. Om beide partijen met elkaar in contact te brengen, organiseerde de Vlaamse en Brusselse werkgelegenheidsdiensten VDAB en Actiris de campagne Nouveau job ? Le prochain stop !. De campagne liep op 12 maart van stapel met een bustocht waardoor Brusselse werkzoekenden potentiële werkgevers konden ontmoeten. De route liep via Brussels Airlines, bpost, Colruyt Group, LSG Skychefs, G4S en Aviato. 

De cijfers zijn duidelijk: ongeveer een vijfde van alle vacatures in de Vlaamse Rand blijft openstaan. In 2018 identificeerde de VDAB maar liefst 14.672 vacatures in alle sectoren. Hiervan zijn 3.000 nog steeds niet ingevuld. Bovendien is het totale aantal vacatures de afgelopen drie jaar aanzienlijk toegenomen. Ondanks alles lijkt de Rand nog steeds onbekend terrein voor vele Franstalige Brusselaars. 

“In Brussel denken veel mensen dat de taalkloof of de afstand niet te overbruggen zijn. Niets is minder waar”stelt Geert Pauwels, directeur van VDAB Brussel“Deze banen liggen fysiek dichtbij. Met het openbaar vervoer kunt u in minder dan een half uur bij uw nieuwe werkgever zijn. En taalcursussen maken het snel en gemakkelijk om een brug te slaan tussen kandidaten en potentiële Vlaamse werkgevers.”  

Uit de meest recente cijfers van Statbel blijkt anderzijds dat nog nooit zoveel Brusselaars in Vlaanderen zijn gaan werken: ze waren met zijn 51.173 in 2017. Dit getal kan echter nog worden verhoogd. Van haar kant raamt Agoria dat tegen 2030 één miljoen Vlamingen met pensioen zullen gaan. Geert Pauwels: “Dit is eigenlijk één miljoen kansen voor Brusselaars. Bovendien vergrijst de Rand, terwijl Brussel steeds jonger wordt.”  

Om aan te tonen dat een job dichtbij huis mogelijk is, lanceerde de VDAB de jobmap. Deze interactieve online kaart toont alle jobs in de Brusselse periferie. De werkzoekende geeft zijn woonplaats in Brussel in, maakt een keuze uit verscheidene sectoren en bepaalt een ideale verplaatsingstijd op de dichtstbijzijnde jobs te vinden. De jobmap is beschikbaar in het Nederlands en het Frans op de website van de campagne: www.nouveaujob.be

Delen