Grondels, laatste fase van het CityGate I-programma

6 februari 2019 om 09:02 

©Asymetrie BAEB

Een nieuwe fase brak begin januari aan voor het project Grondels in Anderlecht. De promotieopdracht werd immers gegund aan Immo Louis De Waele en architectenbureau BAEB. Het project Grondels maakt deel uit van CityGate I. Dat is de eerste fase van het grootschalige CityGate-programma van citydev.brussels, dat de Biestebroekwijk ingrijpend zal veranderen (meer dan 100.000 ontwikkelde voerkante meters met woningen, voorzieningen en economische en openbare ruimten). CityGate I speelt in op de behoefte aan woningen, economische activiteiten en voorzieningen in de wijk, zodat die kan uitgroeien tot het ‘scharnier’ tussen de Kuregemwijk, het Zuidstation en de toekomstige projecten langs het kanaal.

De architecturale bijzonderheid zit hem in de hoefijzervorm van het gebouw, waardoor de binnenkant van het huizenblok zo kan worden ingericht dat de privacy van de bewoners wordt gevrijwaard en ze geen hinder ondervinden van de nabije spoorlijn.

Dit project is het resultaat van een volkomen nieuw partnerschap tussen citydev.brussels en Dokters van de Wereld. Naast 35 geconventioneerde woningen omvat Grondels ook een geïntegreerd sociaal en gezondheidscentrum van ongeveer 1.500 m², dat zal worden beheerd door Dokters van de Wereld. Het centrum zal de gezondheidszorg in de Brusselse probleemwijken verbeteren, maar ook andere diensten aanbieden.

Pierre Verbeeren, algemeen directeur van Dokters van de Wereld: “Dokters van de Wereld zag dat de wijk zich volop ontwikkelde en dat het gezondheidszorgaanbod zich daaraan moest aanpassen. We wilden die aanpassing samen met de bewoners van de wijk en de plaatselijke drijvende krachten uitdenken.”

“Dit project smeedt de verbinding tussen de oude en de nieuwe Biestebroekwijk. Grondels ligt centraal in het CityGate-totaalproject en zal het geplande voorzieningenaanbod vervolledigen met zijn sociaal en gezondheidscentrum.  Daar is zeker en vast behoefte aan in deze wijk en het zal dus erg positief bijdragen tot haar heropleving”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

 

Info : www.citydev.brussels

Delen