Het bilaterale kamernetwerk : uw directe toegang tot 131 landen

2 november 2020 om 15:11 

Beci ondersteunt en begeleidt haar leden bij hun internationale ontwikkeling. Hiervoor werkt ze ook samen met het bilaterale kamernetwerk. We interviewden Wouter Van Gulck, algemeen directeur van de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel, over wat deze bilaterale kamers zijn en wat ze voor u kunnen betekenen.

 

Het bilaterale kamernetwerk, waarvoor staat dit eigenlijk? En wie zijn deze kamers?

Het bilaterale kamernetwerk wordt gevormd door de 33 geaccrediteerde Belgisch-Luxemburgse kamers van koophandel in het buitenland. Samen dekken ze 131 landen. Sommige kamers zijn slechts actief in een deel van een land, zoals Noord-Frankrijk of Catalonië. Aan het andere eind van het spectrum hebben we kamers die verschillende landen (bijv. de Arabische landen of Centraal-Amerika) tot zelfs het hele Afrikaanse continent overkoepelen. Ze verschillen van elkaar in dienstverlening en variëren in grootte maar ze hebben één gemeenschappelijk kenmerk: het zijn private ledenorganisaties die Belgische bedrijven helpen bij het exporteren naar en/of investeren in het buitenland.

 

Welke rol spelen deze bilaterale kamers van koophandel?

Zij dragen bij tot de promotie van de economische en commerciële belangen van België in het buitenland. Voor ondernemingen die een nieuwe markt willen betreden, zijn zij vaak het eerste aanspreekpunt, maar evengoed brengen zij de Belgische bedrijven samen die in hun land gevestigd zijn. Door het feit dat zowel de lokale als de bilaterale kamers lid zijn van de Federatie is er een continue uitwisseling en samenwerking tussen beide. Net zoals de lokale kamers moeten trouwens ook de bilaterale kamers voldoen aan een aantal accreditatiecriteria om lid te kunnen zijn van de Federatie.

 

Wat is het verschil tussen de bilaterale kamers en de gewestelijke handelsattachés?

Beiden zijn in mijn ogen complementair aan elkaar. De handelsattachés helpen bij het zoeken naar zakenpartners en kunnen deuren openen bij de overheid. De bilaterale kamers bestaan uit zakenmensen die weten wat het is om een bedrijf in het buitenland te runnen. Zij zijn een klankbord en geven praktische adviezen. Daarnaast verlenen zij ook concrete diensten die het bedrijven gemakkelijker maken om in een land op te starten.

 

Over welke diensten spreken we dan zoal?

De diensten zijn heel ruim en verschillen van kamer tot kamer. Er zijn kamers die handelsmissies, Belgische weken en standen op handelsbeurzen organiseren. Andere kamers leveren meer maatwerk bij prospectiereizen en beursdeelnames. Er is hulp met visaprocedures en vertalingen. Sommige kamers bieden de mogelijkheid tot domiciliëring, assisteren bij de oprichting van een vestiging of geven juridisch advies, helpen met het zoeken naar personeel en met loonadministratie. Elke kamer is net weer dat beetje anders.

 

Hoe kunnen bedrijven met hen in contact komen?

Een Belgisch bedrijf dat een beroep wenst te doen op een bilaterale kamer kan best eerst even zijn licht opsteken bij de lokale kamer om te weten of de bilaterale kamer in kwestie geaccrediteerd is en welke diensten zij aanbiedt. Of ze kunnen een kijkje nemen op de website van de Federatie (www.belgianchambers.be) waar een overzicht staat van de kamers met hun contactgegevens en een oplijsting van hun diensten.

Wil u deze kamers beter leren kennen en zien wat ze kunnen betekenen voor uw bedrijf? Raadpleeg onze website https://belgianchambers.be/nl/kamers-van-koophandel/buitenland/

Delen