Het vergroenen van de bedrijfsmobiliteit van A tot Z met 303030

16 juni 2020 om 15:06 | 1536 weergaven

De transportsector is in het Brussels Hoofdstedelijk gewest verantwoordelijk voor bijna een derde van de CO2-emissies. De (bedrijfs)wagen blijft nog steeds een belangrijk vervoersmiddel voor de Brusselse werknemer vooral van en naar minder bereikbare werkplekken en dit ondanks de negatieve effecten zoals vervuiling, fileleed, enz,… Tractebel, partner van het project 303030 en coƶrdinator van de werkgroep ā€œGreening of Fleetsā€ heeft dit zelf ervaren toen de hoofdzetel in Woluwe gelegen was, en bijna iedereen met de wagen naar het werk kwam. De verhuis naar de kantoren van ENGIE aan het Noordstation waren voor Tractebel een reden om een grondige mobiliteitsoefening te lanceren. Maar ook andere trends, zoals thuiswerken en reorganisatie van kantoren (door de COVID-19 pandemie versterkt) of nieuwe duurzame vervoersmiddelen en systemen vormen een opportuniteit voor Brusselse ondernemingen om hun mobiliteit te vergroenen.

 

Werkgroep ā€œGreening of Fleetsā€ zoekt oplossing voor de Brusselse mobiliteitsimpasse

Hoewel heel wat effectieve en ecologische alternatieven bestaan, blijken ze momenteel onbenut door organisaties, vaak door gebrek aan informatie. Om de keuze voor duurzame mobiliteitsoplossingen te versnellen, werkte de werkgroep ā€œgreening of fleetsā€ aan een geĆÆntegreerd projectvoorstel rond groene mobiliteit. Deelnemers waren onder meer Total, Sibelga, SD Worx, Solvay, ING, Tractebel en Jeasy. Door kennis en diensten te bundelen wil de werkgroep bedrijven begeleiden van A tot Z, vanuit een analyse van de huidige mobiliteitssituatie van haar werknemers tot de concrete uitrol en beheer van de juiste infrastructuur. Op deze manier wordt een realistische doelstelling vastgelegd, de meest geschikte oplossingen gekozen en de effectieve implementatie verzekerd.

 

De Mobility Quickscan als eerste stap om transitie te versnellen

In de eerste plaats wordt een mobility quickscan uitgewerkt. De bedoeling is dat een organisatie via deze webtool snel inzicht krijgt in haar huidige mobilitsteitstoestand inzake woon-werkverkeer alsook in enkele mogelijke verbeterscenarioā€™s. Deze informatie laat het bedrijf toe om een onderbouwd engagement inzake groene mobiliteit aan te gaan. In een volgende stap worden organisaties begeleid in het identificeren en berekenen van de meest optimale oplossingen zowel op vlak van brandstof, infrastructuur als mobiliteit. Maar ook in de derde implementatiestap wil de werkgroep de onderneming begeleiden bij de effectieve uitrol van een infrastructuur en het toepassen van duurzame dienstmodellen.

ā€œWe willen vermijden dat een eenzijdige maatregel, bv. de elektrificatie van het wagenpark, wordt gekozen, zonder dat alle modi Ć©n alle groene brandstoffen worden overwogenā€ aldus Birgit Fremault, coƶrdinator van deze werkgroep.

Geen afzonderlijke initiatieven maar een geĆÆntegreerde aanpak

De mobility quickscan wordt volop uitgewerkt en zal getest worden door enkele leden van de werkgroep. De werkgroep is nog op zoek naar een testbedrijf met minder dan 50 werknemers, dus stel je gerust kandidaat*. Ondertussen wordt er ook al verder gebrainstormd hoe de samenwerking te versterken in de volgende stappen van deze aanpak en dit in het bijzonder voor professionele vloten.

 

 

Contact: Brigit Fremault

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen