Hiroshi Yamauchi: van kaartspellen tot videospellen

Door Elisa Brevet  - 5 februari 2019 om 13:02 

Hiroshi Yamauchi is als iconische figuur weinig bekend bij het grote publiek. Hij wordt nochtans beschouwd als de vader van Nintendo. Hij is de erfgenaam van een familiebedrijf dat onder zijn leiding tot een van ’s werelds grootste videogamefabrikanten is uitgegroeid. Deze discrete ondernemer is niettemin de bedenker van Game Boy, Mario, Zelda en PokĆ©mon, om er maar een paar te noemen.

Ā Het verhaal begint in 1887, in Japan. Fusajiro Yamauchi, Hiroshi’s overgrootvader, creĆ«ert daar een kleine fabriek van “hanafuda”, een traditioneel Japans kaartspel. Japan bevindt zich in het midden van het Meiji-tijdperk en stelt zich langzaamaan open voor het Westen. De ondernemer begrijpt dat daar een markt om te grijpen ligt. Hij creĆ«ert Nintendo: “Geef de hemel een kans”, in het Japans. Het succes is vooral te danken aan de wildgroei van clandestiene gokhallen die de maffia beheert.

In 1929 trekt Fusajiro zich terug. Na verscheidene opvolgers komt de jonge Hiroshi Yamauchi aan de beurt. Deze onoplettende en weinig geschoolde kerel is als erfgenaam van het speelkaartenbedrijf niet a priori de ideale topman. Op 22-jarige leeftijd beslist Hiroshi alle leidinggevenden van het bedrijf te ontslaan: op die manier zou niemand zijn gezag durven aanvechten.

In 1966 creƫert hij een revolutionair speelgoed: de Ultra Hand, een mechanische hand om met ballen te spelen. Van mechanische tot elektronische games is er maar ƩƩn stap. Deze stap zet Hiroshi tijdens een diner met vrienden, rond het succes van Atari. De baas ontdekt het marktpotentieel van videogames. De volgende dag beslist hij een console te maken: het wordt de Color TV Game 6.

Het echte keerpunt voor Nintendo vindt plaats in 1989, wanneer Hiroshi beslist om het eerste goedkope draagbare systeem te lanceren. De Game Boy past in een broekzak en ontketent een ware revolutie op de videogamemarkt. Het bedrijf verkoopt er 118 miljoen exemplaren van.

Tot zijn vertrek uit het bedrijf in 2002 regeert Hiroshi Yamauchi met een ijzeren vuist over zijn rijk. Hij neemt elke beslissing in zijn eentje en onderstreept telkens het doorslaggevende belang van intuĆÆtie voor een ondernemer.

 

Road Trips: De tijd voor goede voornemens is aangebroken: zouden we IJsland niet rondreizen langs de beroemde Ring Road? Het jongste van de prachtige boeken van Le Routard biedt 40 routes langs de mooiste wegen ter wereld. Een gegarandeerde ontheemding! Hachette

Mijn verhaal (Becoming): Van Chicago’s South Shore tot het Witte Huis, Becoming volgt het duizelingwekkende parcours van Michelle Obama. Een inspirerend en enthousiasmerend boek over een iconische figuur van onze tijd. Hollands Diep

Feitenkennis: Hoe de wereld te begrijpen zonder de realiteit te kennen? Hoe vind je oplossingen als je de problemen niet kent? Voor Hans Rosling is het overduidelijk dat de waarheid in statistieken verborgen zit! Spectrum

Delen