Internationaal ontwikkelen? 5 essentiële tips voor KMO’s met steun van Enterprise Europe Network

10 oktober 2023 om 14:10 

Se développer à l’international ? 5 conseils incontournables pour les PME avec le soutien d’Enterprise Europe Network Se développer à l’international ? 5 conseils incontournables pour les PME avec le soutien d’Enterprise Europe Network

Wilt u nieuwe internationale markten veroveren voor uw bedrijf? De weg is spannend, maar er zijn moeilijkheden om te overwinnen. Hieronder delen we 5 essentiële tips om u te helpen slagen en laten we u zien hoe Enterprise Europe Network uw vertrouwde partner kan zijn in deze reis.

Het uitbreiden van uw bedrijf in het buitenland kan zowel uitdagend als vol groeimogelijkheden zijn. Nieuwe markten betekenen nieuwe klanten, een groter verkooppotentieel, toegang tot nieuwe expertise, kansen en talenten, en de mogelijkheid om de markten te verkennen die uw concurrenten misschien hebben gemist. Maar waar te beginnen? We hebben 5 praktische tips verzameld om u te helpen succesvol door internationalisering te navigeren.

1. Definieer uw doelen en identificeer de meest veelbelovende markt

Uw internationaliseringsplan moet beginnen met een fundamentele vraag: Waarom wil je uitbreiden naar het buitenland? Of het nu gaat om het verhogen van uw omzet, het verlagen van de kosten en het vinden van nieuwe partners, het hebben van duidelijke en meetbare doelen is essentieel voor succes. Zodra u uw doelen hebt geïdentificeerd, kiest u een markt die aan uw bedrijfsdoelen voldoet. Hoe maak je de juiste keuze, met zoveel opties beschikbaar? Hier zijn enkele belangrijke vragen om te overwegen: Wat is de grootte van uw doelmarkt? Wat zijn de politieke, sociale en economische omstandigheden in de regio? Voldoen wegen, havens en internationale verbindingen aan uw behoeften? Hoe werken belastingstructuren? Welke taalvaardigheden zijn essentieel? Als je eenmaal inzicht hebt in de marktcontext, wees dan specifiek en richt je niet te breed op het niveau van het aantal beoogde landen of regio’s, test je strategie en ontwikkel je van daaruit.

2. Identificeer uw doelmarkt

Voordat u zich in een nieuw land waagt, moet u eerst begrijpen hoe deze markt werkt. Wat kopen klanten graag? Wat zijn de belemmeringen voor markttoegang? Past uw prijsstrategie bij de koopkracht van lokale klanten? Wat zijn de wettelijke en reglementaire vereisten voor uw branche? Hoe ziet de concurrentie eruit? Heeft u een netwerk van lokale partners, distributeurs of consultants om op te vertrouwen? Dit zijn slechts een paar van de vragen die u moet overwegen in uw doelmarkt.

Er zijn twee soorten onderzoek die je kunnen helpen om aan de slag te gaan. De snelste en gemakkelijkste manier om informatie te verzamelen over een nieuwe markt is door te zoeken naar bestaande gegevens zoals marktrapporten en industriële sectoren. Overheidswebsites en gespecialiseerde bedrijven bieden waardevolle informatie die u inzicht kan geven in de nieuwe markt. Maar als u een meer passende aanpak wilt, moet u zelf gegevens verzamelen, wat vaak meer tijd en middelen kost. U kunt dit doen door het bijwonen van beurzen en zakelijke evenementen om te communiceren met mensen die bekend zijn met de markt. Sociale media en online enquêtes zijn ook handig om rechtstreeks met potentiële klanten te communiceren en hun voorkeuren en behoeften te beoordelen. Een ding om te onthouden is dat marktonderzoek schaalbaar is. De studie van een nieuw land moet regelmatig worden bijgewerkt om veranderingen in de markt voor te blijven.

3. Ken de concurrentie

Het begrijpen van de concurrentie in de markt is een essentiële factor voor uw succes. Dus voordat u aan de slag gaat, neemt u de tijd om een ​​gedetailleerde en nauwkeurige concurrentieanalyse op te bouwen voor uw internationale uitbreidingsplan. Een SWOT-analyse is een eenvoudige maar effectieve manier om uw bedrijf te vergelijken met zijn concurrenten in de nieuwe markt. Dit stelt u in staat om uw positie te beoordelen aan de hand van vier belangrijke dimensies. Kijk eerst naar je sterke punten: Wat maakt uw bedrijf, dienst of product uniek? Overweeg dan uw zwakke punten, zoals de uitdagingen waarmee u als groeiend bedrijf in het buitenland geconfronteerd zou kunnen worden, zoals culturele verschillen of beperkte marktervaring. Verken vervolgens de kansen in de markt, inclusief het groeipotentieel en wat uw aanbod onderscheidt. Tot slot, vergeet de bedreigingen niet. Profiteren lokale bedrijven bijvoorbeeld van voordelen zoals belastingprikkels of overheidssubsidies waar uw buitenlandse bedrijf mogelijk geen toegang toe heeft?

4. Ontwikkel een sterke marketing- en salesstrategie

Marketing is cruciaal om nieuwe markten te winnen. Wat op uw interne markt werkt, werkt mogelijk niet in het buitenland, dus het is belangrijk om rekening te houden met de culturele, taalkundige, politieke en economische nuances van uw doelmarkt en uw boodschap dienovereenkomstig aan te passen. Dit kan betekenen het vertalen van uw inhoud in verschillende talen en het gebruik van woorden en visuals die spreken met het lokale publiek.

Als het gaat om verkoop, moet u beslissen op welk niveau u zich moet aanpassen aan de nieuwe markt. Er zijn verschillende benaderingen die je kunt verkennen. Exporteren is een manier om nieuwe markten te betreden zonder uw bedrijfsactiviteiten volledig te transformeren. De licentie omvat een partnerschap met een ander bedrijf om uw merk te verkopen in ruil voor een licentievergoeding. Joint ventures, waarbij u samenwerkt met een ander bedrijf om een nieuw product of dienst te creëren, dragen meer risico’s met zich mee, maar bieden ook een hoger potentieel rendement. Het kiezen van de juiste strategie is een cruciale beslissing in uw internationale expansietraject.

5. Een internationaal team opbouwen

Jezelf omringen met competente medewerkers met internationale ervaring is een grote uitdaging voor kleine en middelgrote ondernemingen die wereldwijd groeien. Het biedt echter aanzienlijke voordelen. Investeren in de markt in de vorm van vertegenwoordiging door middel van lokale aanwervingen kan helpen om diepgaande informatie te verstrekken over de doelmarkt, uw geloofwaardigheid bij belangrijke belanghebbenden te verbeteren en deuren te openen naar nieuwe kansen. Als ondernemer moet u een goed begrip hebben van arbeidswetten en arbeidsreglementen om soepel door het wervingsproces te navigeren. Het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat uw werknemers in het buitenland zich volledig geïntegreerd voelen in uw bedrijf.

Hoe het Enterprise Europe Network kan helpen

Het netwerk is een belangrijke bondgenoot voor kleine en middelgrote ondernemingen die internationaal willen uitbreiden. Of u nu groeit in Europa of in opkomende markten in Azië, Afrika of Amerika, het netwerk biedt gepersonaliseerde ondersteuning om u te helpen uw wereldwijde doelen te bereiken. In de praktijk kan dit bijvoorbeeld betekenen dat u kennismaakt met nieuwe leveranciers of handelspartners, u helpt uw bedrijfsstrategie te reorganiseren of te profiteren van vrijhandelsovereenkomsten in uw handelsactiviteiten met niet-Europese landen.

Een essentieel onderdeel van de ondersteuning van het netwerk is afkomstig van de groep deskundigen die zich toelegt op internationalisering. Deze groep werkt nauw samen met de internationale partners van het netwerk en biedt waardevolle informatie over beleid, markten, Europees recht en belangrijke aspecten van bedrijfsgedrag in het buitenland. Hun belangrijkste doel is het bevorderen van internationale verbindingen binnen het netwerk en het bieden van ondersteuning aan internationale klanten door middel van hands-on trainingsprogramma’s.

Internationaliseringsexperts werken vaak samen om kleine en middelgrote bedrijven voor te bereiden op wereldwijde expansie door middel van netwerken en matchmaking-evenementen. Zij adviseren ook over het belang van intellectuele-eigendomsrechten en cultureel bewustzijn bij het betreden van nieuwe markten.

Neem contact met ons op om u te begeleiden op uw internationale reis

 

Over de auteur

Jean-Philippe Mergen, Internationalisation Enterprise Europe Network Brussels BECI

Delen