Julien Hannequart, jurist in een Amerikaanse multinational … én wijnbouwer

Door Elisa Brevet  - 7 februari 2019 om 15:02 

©GettyImages

Na een aantal jaren als advocaat in Rome, Milaan en Londen, werd Julien Hannequart jurist in een Amerikaanse multinational in Brussel. Drie jaar geleden besloot hij zijn werkgever om een tijdskrediet te vragen om het wijnlandgoed van zijn familie over te nemen. Deze jonge “slasher” blikt even terug op de redenen van deze koerswijziging.

Julien, jij bent wat de ‘millenials’ in hun jargon een “slasher” noemen, iemand die gewoon zin heeft in meerdere banen tegelijk. Hoe kwam dit tot stand?

Een samenloop van omstandigheden. Na meerdere jaren in advocatenkantoren was ik dat alles beu: te veel hiërarchie en structuur. Ik snakte naar iets anders. Ik kreeg een baan aangeboden als jurist in een Amerikaanse multinational in Brussel. Na negen jaar in het buitenland te hebben gewerkt, keerde ik graag terug naar mijn geboorteland. De gelegenheid om wijnbouwer te worden bood zich enige tijd later aan: mijn ouders runden een wijnlandgoed maar konden er niet meer voor zorgen. Iemand moest het overnemen – of het domein zou worden verkocht. Wijnbouw had mij altijd geboeid. Ik besloot er dus voor te gaan.

Hoe ben je erin geslaagd beide te combineren?

Ik begon met een opleiding terwijl ik mijn werkgever om flexibiliteit vroeg. Ik onderhandelde een tijdskrediet: hiermee kun je de arbeidstijd verkorten, hetzij om een specifieke reden en met compensatie, hetzij zonder reden en dus ook zonder compensatie. Ik verkreeg een halftijds regeling, die ik grotendeels op afstand mocht presteren. Toen begon een uiterst vermoeiend leven: twee projecten tegelijk is uitdagend en veeleisend.

Tegenwoordig zijn loopbanen niet meer lineair. Jij bent daar een goed voorbeeld van. Hoe ga jij om met deze permanente spanning tussen twee activiteiten?

Ik vind dat de wereld van vandaag niet meer genoeg passie opwekt. Als de passie van jongs af aan wordt ingeprent, bestaan er eindeloze mogelijkheden om prachtige dingen te verwezenlijken. Het grootste probleem is de hiërarchie: het maakt mensen echt ongelukkig. Soms volstaat een kleinigheid om wat vrijheid te herstellen op de werkplek. Van mijn kant ben ik erg blij met mijn tijdskrediet. Ik beschouw het als een mooi vorm van dialoog in de hiërarchie. Hiermee onthullen we gedeeltelijk onze persoonlijke toekomst en onze rol binnen het bedrijf.

 

Luister naar de Brussel Metropool podcast

Brussel Metropool leest u op papier of op de website van de Beci. Maar u kunt ons magazine nu ook beluisteren! Ontdek op https://www.beci.be/Media/podcast het volledige interview van Julien Hannequart evenals de podcasts die wij regelmatig publiceren.

Delen