Kleine verhalen van de grote ondernemers…Er was eens Mr Walt Disney

Door Elisa Brevet  - 13 mei 2019 om 07:05 

©unsplash

Achter Mickey Mouse schuilt de merkwaardige levensloop van een Amerikaanse legende. Walter Elias Disney wordt beschouwd als de grootste producer, regisseur en schrijver van tekenfilms van de 20e eeuw. Hij is waarschijnlijk ook de grootste verhalenverteller van deze periode. Hieronder leest u andere informatie over hem, misschien minder bekend …  

 

D.R.

Hij tekende dieren gedurende al zijn kinderjaren: De jonge Amerikaan (van Normandische afkomst) bracht het grootste deel van zijn jeugd door op de hoeve van de familie, in de staat Missouri. Hij kwam daarom vroeg in contact met dieren en begon ze te schilderen op de muren van de boerderij. 

Zijn producer steelt hem zijn eerste personage: In 1927 creëren Walter en zijn medewerker Ub Iwerks een eerste personage: konijn Oswald. Al gauw verliezen ze hun rechten naar aanleiding van een contractbreuk tussen Disney en Universal Pictures. Als gevolg is Walter zijn personage kwijt. Hij moet reageren en creëert het jaar daarop Mickey Mouse. 

Hij gedraagt zich inschikkelijk met de nazi’s: De journaliste Marie-Adélaïde Scigacz bestudeerde geruime tijd de duistere kanten van Walt Disney. In haar film ‘Saving Mr Banks’ vertelt ze dat er een eerste versie van ‘De Wolf en de drie kleine Biggetjes’ bestaat waarin de wolf op dezelfde manier wordt afgebeeld als de karikaturen van Joden. Broer Roy Disney zal zelfs onthullen dat Walt naar Duitsland was gegaan om de distributie van ‘Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen’ te promoten bij Joseph Goebbels, Hitler’s minister van propaganda. 

Hij was onwrikbaar met zijn medewerkers: In 1942 staken de werknemers van Walt Disney meer dan een maand lang. Zij stellen de onrechtvaardige loonpraktijken aan de kaak. Het oproer is zodanig groot dat de Amerikaanse regering aan Walt Disney een tournee door Zuid-Amerika voorstelt om de spanningen te luwen en oplossingen te vinden. Een paar jaar later verzet Disney zich radicaal tegen vakbondsvorming en wordt hij hierdoor een uiterst conservatieve bedrijfsleider. 

Delen