Klimaatneutraal: Op naar een 30-jarige oliecrisis volgens de Nationale Bank

Door Vincent Delannoy  - 17 februari 2020 om 12:02 

©GettyImages

Het laatste jaarverslag van de Nationale Bank van België (NBB) bevat opvallend genoeg een hoofdstuk met als titel ‘Naar een klimaatneutrale economie’. De zeer ambitieuze ‘Green Deal’ die de Europese Commissie heeft voorgesteld, zal inderdaad grote aanpassingen vragen, zo staat te lezen in het rapport. De gouverneur van de NBB Pierre Wunsch vergelijkt de beoogde economische overgang met « een soort nieuwe olieschok » zoals tijdens de oliecrisis van de jaren 1970.

De gouverneur gaf tijdens de voorstelling van het jaarverslag het voorbeeld van de isolatie van het Belgische onroerend goed. Totale kostprijs: 200 miljard euro. Dus rijzen er vragen over de financiering. Volgens de NBB moet de overheid een voortrekkersrol spelen in de huidige technologisch onzekere context.

Dat kan ze volgens Wunsch door stabiele en voorspelbare regelgeving uit te vaardigen en een coherente politiek te voeren. Maar net omdat het op dit moment niet duidelijk is wie de rekening zal betalen, verhoogt de onzekerheid op de markt.

“Zolang we geen zekerheid hebben over de prijs van CO2, over een taks of over regelgeving, zullen we geen echt antwoord kunnen bieden op de uitdagingen van de economische transitie. Vandaag is er geen consensus over een CO2-taks,” zegt Wunsch nog.

Lees het volledige hoofdstuk via deze link.

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen