Luxemburgse KMO’s nu gefinancierd door Look&Fin

3 februari 2019 om 09:02 

©GettyImages

Na Frankrijk zet Look&Fin zijn Europese expansie voort door voor het eerst twee Luxemburgse KMO’s, Autodis en Tsume, te financieren. Eind 2018 haalden deze bedrijven een totaalbedrag van 900.000 euro op via het crowdlending platform. Autodis SA, een van de grootste Hyundai-dealers in Europa, ontving 500.000 euro aan financiering, terwijl Tsume SA, gespecialiseerd in de productie van mangabeeldjes, 400.000 euro leende.

“Net als België kenmerkt Luxemburg zich door een economisch weefsel van kleine en middelgrote ondernemingen”, zegt Frédéric Lévy Morelle, oprichter en CEO van Look&Fin. “Zoals overal in Europa zijn Luxemburgse KMO’s regelmatig op zoek naar fondsen om hun behoeften te financieren. Het crowdlending aanbod is momenteel echter bijna onbestaande in Luxemburg.”

Look&Fin sloot het jaar af met meer dan 50 miljoen euro aan fondsen die sinds haar oprichting zijn vergaard, waarvan 26 miljoen euro alleen al in 2018 voor zo’n 60 kleine en middelgrote ondernemingen. Sinds de oprichting in 2012 hebben in totaal bijna 200 KMO’s rechtstreeks van particulieren kunnen lenen.

Deze groei verklaart zich door de toename van de geleende bedragen (van 280.000 euro in 2017 naar 430.000 euro in 2018), maar ook door de toename van het aantal gefinancierde bedrijven. Om deze tweede groeimotor te ondersteunen, is Look&Fin in 2015 begonnen met de financiering van de Franse KMO’s, alvorens in de behoeften van de Luxemburgse KMO’s te voorzien.

Volgens Look&Fin wordt de Europese expansie van crowdlending platforms echter nog steeds belemmerd door nationale regelgeving, bij gebrek aan Europese harmonisatie. De Europese Commissie heeft echter in 2018 een ontwerpverordening ingediend om een Europees statuut voor crowdfunding platforms te creëren. De goedkeuring ervan op Europees niveau zal de grensoverschrijdende activiteiten van platforms aanzienlijk vergemakkelijken.

Informatie: www.lookandfin.com

Delen