Mary Barra, eerste vrouw aan het hoofd van General Motors

Door Elisa Brevet  - 4 januari 2020 om 08:01 

Fortune noemde haar de machtigste vrouw in de zakenwereld. Mary Barra werd namelijk CEO van General Motors in januari 2014, na 33 jaar in het bedrijf te hebben gewerkt. Een terugblik op haar carrière. 

 Een inspirerend maar ook ongewoon verhaal: wie had ooit gedacht dat in januari 2014 de dochter van een arbeider van een Pontiac-fabriek, een dochteronderneming van General Motors, de CEO van dezelfde autoreus zou worden?  

Het avontuur begon in deze fabriek, middenin Michigan, waar haar vader bijna 40 jaar werkte. Daar begon ze eerst als ingenieur, nadat zij afstudeerde aan het General Motors Institute. Haar bekwaamheden vielen al gauw in de gaten. GM kende haar zelfs een beurs toe waarmee ze een MBA aan de Stanford University behaalde. Met dit diploma werd Mary Barra de assistente van Jack Smith, CEO van GM tot in het jaar 2000. 

 

Een voorbeeld van een vrouwelijk leiderschap  

Dankzij haar wilskracht en doorzettingsvermogen kon de reus uit Detroit, na een faillissement in 2009, opleven en weer winst te maken. Voordat ze algemeen directeur van de groep werd, was Mary Barra verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe voertuigen. Ze beheerde toen een budget van 15 miljard dollar, nam de juiste beslissingen en effende de weg naar de vernieuwing van de modellen van de groep vanaf 2011. Aan haar dankt de groep in ruime mate het succes van de nieuwe Chevrolet Impala en de Cadillac CTS, die lovende beoordelingen kregen in de vakpers. 

In de zeer mannelijke automobielsector geniet Mary Barra unanieme erkenning. Forbes rangschikt ze in de top 10 van de machtigste vrouwen. Ze geldt vandaag als een echt role model’. 

 

Het einde van de ‘boys club? 

Volgens het Global Gender Gap Report 2018 – een indicator van het World Economic Forum staan de VS wereldwijd op de 51e plaats wat betreft genderongelijkheid. Een middelmatig resultaat. De cijfers lijken wel gunstiger te zijn voor vrouwen op het vlak van economische macht en toegang tot hogere functies (19e in de wereld, terwijl België en Frankrijk respectievelijk op de 49e en 63e plaats belanden). Dit zijn bemoedigende cijfers, hoewel vergelijkingen tussen landen altijd een voorzichtige interpretatie vereisen.  

 

Sources : http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2018/data-explorer/#economy 

 

 

     

De vergeten gesprekken met Hitler (1923-1940): Adolf Hitler was ooit een politicus die au serieux werd genomen. De Franse historicus Eric Branca bundelt in dit boek de zestien belangrijkste vooroorlogse interviews met Hitler en legt de grenzeloze (en soms moedwillige) naïviteit van de journalisten bloot. Polis  

 Terug naar Reims: Is Edouard Louis het enfant terrible van de Franse letteren, dan is Didier Eribon zijn intellectuele vader. Net als Louis rekent de homoseksuele denker Eribon af met zijn verleden in het Noorden van Frankrijk. Hij verbindt het complexe klassenprobleem in Frankrijk met zijn eigen leven. Zo las u nog nooit over de gele hesjes. Leesmagazijn 

 Een stralende toekomst: Een pijnlijke geschiedenis ligt nooit in het verleden. Die werkt door. Schrijfster Rebecca Makkai verbindt een door de aids-epidemie gedecimeerde vriendengroep uit 1985 met het leven van Fiona uit 2015. Chicago met Parijs. Verleden en heden. Het is een meeslepend, geëngageerd verhaal. Nieuw Amsterdam 

Delen