Meg Whitman, de rijzende ster van de Silicon Valley

Door Elisa Brevet  - 19 november 2019 om 09:11 

Volgens het magazine Forbes behoort Meg Whitman tot de machtigste vrouwen ter wereld. Ze stond meer dan 6 jaar lang aan het roer van Hewlett Packard en is nu CEO van Quibi, een startup van ruim een miljard dollar die tegen Netflix wil concurreren. 

 De voormalige CEO van HP is een geduchte zakenvrouw. Voordat ze de pc- en printermarkt verstoorde (disruptie heet dat), maakte ze van de startup eBay een e-commerce-gigant met een omzet van meerdere miljarden dollars. Toen ze bij HP terechtkwam, bracht ze een revolutie teweeg door deze reus te richten op zakelijke diensten. Om dit te bereiken, moest de voormalige CEO van de groep tienduizenden banen schrappen en onderging ze talrijke represailles.  

 Van Meg Whitman wordt ook gezegd dat zij vrouwen heeft geholpen zich een weg te banen in de zeer mannelijke Silicon Valley. Vandaag heeft ze net Quibi opgericht. De startup wordt nu al geschat op meer dan een miljard dollar en wil de nieuwe Netflix van de mobiele generatie worden. De core business focust op hogekwaliteitsvideo-inhoud in een formaat voor ‘millennials’ en hun niet weg te denken smartphone. Het bedrijf geniet nu al steun van grote namen als de 21st Century Fox, Viacom, Alibaba, Goldman Sachs ... Quibi gaat blijkbaar een mooie toekomst tegemoet. 

 Een vlotte carrière voor Whitman, maar zij scoort duidelijk beter in het bedrijfsleven dan in de politiek. Toen zij zich in 2010 kandidaat stelde voor de functie van gouverneur van Californië, liep haar campagne in het honderd. Haar commentaar: Vandaag is de politiek een vechtsport op zich. Het is gewelddadig. Je moet zelf een vechter zijn. In feite hou ik niet van vechten.  

 Anderzijds lijkt het voor haar kinderspel om aan het hoofd te staan van de grootste bedrijven in Silicon Valley ... 

 

 

   

Wit: Bret Easton Ellis doorzoekt eens te meer het Amerika van vandaag. Daarin blinkt hij uit, dankzij zijn zure pen en heerlijke wreedheid. Wit ontziet niets en niemand, van het sociale model dat individuen afstompt, tot het economisch stelsel dat hen verderft. Spannend! Ambo|Anthos 

 De testamenten: Margaret Atwood’s dystopisch meesterwerk, The Handmaid’s Tale, is een hedendaagse klassieker geworden. Bijna 35 jaar later besloot de auteur eindelijk het verhaal te beëindigen voor haar lezers. Een spectaculaire en duizelingwekkende conclusie. Prometheus 

 La guerre des cartels: Elke maand worden er meer dan 2500 mensen vermoord in Mexico. Voor het eerst grijpt een Franse geschiedkundige terug naar de wortels van het kwaad, vanaf het einde van de jaren zeventig tot de oprichting van kartels, georganiseerd als echte drugmultinationals. Een noodzakelijk en leerijk onderzoek. Thierry Noël (in het Frans) 

 

Delen