“Mijn vrienden beweren dat ik me als een spons gedraag”

Door Elisa Brevet  - 21 maart 2019 om 13:03 

Kroll - Eric Everard ©kroll

Interview met Eric Everard, CEO van Easyfairs, beursorganisator en beurshalmanager 

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)?

Ik lanceerde de tijdschriften en de Studentenbeurs in 1986, tijdens mijn laatste masterjaar aan de Louvain School of Management. Ik ontving mijn eerste loon toen mijn startup eindelijk de middelen had om mij te betalen: vier jaar later. 

 

Het “doorslaggevend ogenblik” in uw beroepsleven?

Mijn vrienden beweren dat ik een spons ben. Deze nieuwsgierigheid blijft aanwezig, het is een gemoedstoestand. Ik ben ergens een mix van mijn eigen persoonlijkheid en van de mensen die ik ontmoet. 

 

Uw grootste succes in het beroepsleven?

Ongetwijfeld Easyfairs en haar managementteam! Uitgaande van helemaal niets en met één euro op zak, is het mij gelukt om in twintig jaar tijd een groep van 750 mensen samen te stellen, jaarlijks meer dan 200 beurzen te organiseren in twintig landen, en dit alles dankzij het beheer van een managementteam dat sinds het begin vrijwel onveranderd is gebleven. 

 

Uw grootste tegenslag?

Ik onderneem elke maand en dus heb ik al tientallen keren pech gehad! Zo bijvoorbeeld de overname van de “Best of Group” op 16 augustus 2001. Drie weken voor 11 september. De timing kon echt niet slechter. Daarnaast heb ik bij deze overname twee vergissingen begaan. Ik heb geen grondige audit uitgevoerd en ik had een totaal verkeerd beeld van de ethiek en de kwaliteit van het management. We hebben onze medewerkers systematisch aangemoedigd om risico’s te nemen, en reikten zelfs een ‘award’ uit voor de meest spectaculaire mislukking van het jaar. 

 

Wat is uw super-troef?

Ik delegeer absoluut alles! Ik werk dus maar acht maanden per jaar. Dat geeft tijd om na te denken over nieuwe projecten … 

 

Als u dit alles niet had verwezenlijkt, wat voor werk had u dan graag gedaan?

Naast mijn huidig beroepsleven heb ik altijd al twee fantasieën gekoesterd. Ik had graag een geweldige vastgoedontwikkelaar willen zijn. Vanuit het niets of het lelijke iets opbouwen dat blijvende schoonheid uitstraalt, da’s mijn ding. Mijn andere droom? De beste bakkerij- en banketbakkerijketen ter wereld te creëren. 

 

Wat zijn uw hobby’s?

Ik heb er meerdere, maar vooral wandelen: in de winter in de bergen, met een zeehondenhuid om me warm te houden, of in de zomer, met een rugzak en overnachtingen in schuilplaatsen. Ik heb al mijn belangrijke beslissingen genomen tijdens wandelingen in bergen of bossen. 

 

Uw favoriete boek?

La Grève, van Ayn Rand. Een boek dat je leest en herleest. Alle politici hadden dit boek moeten lezen. Het licht op prachtige wijze toe hoe ondernemers bijdragen tot de ontwikkeling van de samenleving. 

 

Wat is uw favoriete plek in Brussel?

Het Zoniënwoud: 5000 hectare natuur, rust en vrijheid op steenworp van onze stad. Absoluut uniek in de wereld. 

  

Welk advies zou u uzelf aan het begin van uw carrière geven?

Ik heb te veel willen uitproberen. En ik aarzelde te veel. Ik zou mezelf dan ook aanraden om sneller op zoek te gaan naar het unieke concept waaruit ik zou groeien. Me meer focussen dit concept. Het moet een obsessie worden! 

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat?

“Door in zijn dromen te blijven geloven, verwezenlijkt de mens ze.” (Hergé). 

Delen