Mister Genius: de goudmijn van oude computers

2 maart 2018 om 13:03 

Er zit hoe langer hoe meer elektronische apparatuur in het afval dat ondernemingen produceren. Gelukkig zijn bepaalde commerciële structuren bereid om deze toestellen terug te winnen voor valorisatie. En tegelijk geniet u flinke voordelen …

 

Gevolg van de steeds snellere technologische vooruitgang: computers zijn al gauw voorbijgestreefd. Toch heeft deze apparatuur nog waarde. De toestellen kunnen worden ontmanteld en sommige onderdelen hergebruikt of gerecycled. Dit geldt bijvoorbeeld voor moederborden, geheugenstrips (RAM), processoren (CPU), batterijen en zelfs harddisks. Ook DVD-spelers of -branders worden gedemonteerd en opnieuw verkocht. En de kabels zijn interessant omdat ze heel wat koper bevatten. Volgens de cijfers van erkende organisaties bevat een draagbare computer gemiddeld 39,8% plastic, 11,4% non-ferrometalen, 16,9% gereglementeerde stoffen (condensatoren, batterijen …) en 15,1% elektronische borden.

Zulke initiatieven bestrijden natuurlijk verspilling. Maar ze beantwoorden vooral aan de verplichtingen die de Europese AEEA richtlijn (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur) oplegt. Conform de richtlijn organiseerde de winkelketen Mister Genius (15 outlets in België, waarvan 8 in Brussel) een inzameling van computerapparatuur in gemeenschappen en bedrijven (nvdr: nog voordat wettelijke bepalingen dit in het Brusselse Gewest verplicht maakten). Het Genius Cycle programma loopt in samenwerking met het centrum voor beroepsopleiding CF2M uit Sint-Gillis en de vzw La Poudrière uit Anderlecht. Het krijgt steun van Leefmilieu Brussel, Net Brussel, Impulse Brussels en Innoviris in het raam van de projectoproep Be Circular 2016 (zie www.circulareconomy.brussels).

Het bedrijfspersoneel bij de inzameling betrekken

“Wij willen de Bebat van de afgedankte computer worden”, verklaart Pierre Buffet, woordvoerder van de onderneming. Om het programma meer armslag te geven, vroeg Mister Genius de deelnemende ondernemingen om ook hun personeelsleden bij de actie te betrekken. “Werknemers die thuis oude computerapparatuur hebben staan die niet meer dient of defect is, kunnen die nu via het programma Genius Cycle in hun eigen onderneming binnenbrengen.”

De toestellen vertrekken van daaruit naar een ontmantelingscentrum waar ze gedemonteerd worden. De data op de harddisks worden gewist en de herbruikbare onderdelen worden teruggewonnen.

Mister Genius beloont deze milieuvriendelijke gebaren met een waardebon van 25 euro per ingeleverd systeem. In een tweede fase is de actie ook voordelig voor de klanten die bij Mister Genius aankloppen om hun toestellen te laten herstellen. Pierre Buffet: “De klanten hebben telkens de keuze tussen nieuwe en tweedehandse wisselstukken voor de reparatie van hun elektronische apparatuur.” Het verschil tussen nieuw en tweedehands is zeker niet te verwaarlozen: “Meestal kost een teruggewonnen onderdeel tussen 30 en 50% van nieuw. Als wij bovendien het compatibele tweedehandse wisselstuk in voorraad hebben, verloopt de reparatie voor de klant sneller. Vergeet niet dat het invoeren van een geheugenstrip of een moederbord uit Azië soms meerdere weken in beslag neemt. En het vervoer ervan heeft een impact op het milieu.” Tweedehands heeft dus niets dan voordelen.

 

Tweedehands en opgeknapt: goedkoper, maar in welke mate?

Op een Dell Inspiron 15-5558 kost een nieuw moederbord ongeveer 250 euro, terwijl een opgeknapt bord met twee maanden waarborg tussen 80 en 90 euro kost – een derde van de prijs. Als u de gelukkige bezitter bent van een Thinkpad X1 Carbon gen1 met een i7 processor erin, vindt u een tweedehands moederbord voor ongeveer 60 euro. Nieuw kost ditzelfde bord 350 euro. Omdat dit soort Thinkpad meer dan 2.000 euro kost, is tweedehands wel het overwegen waard.

 

Delen