Mobiele apps om in Brussel beter te werken en te leven

8 oktober 2018 om 13:10 

© GettyImages

Naast essentiële toepassingen (vaak standaard geïnstalleerd op elke nieuwe smartphone), kunnen heel wat specifieke apps uw leven en werk in Brussel vergemakkelijken. Een (onvolledig) overzicht.

Bij de aanschaf van een smartphone merkt u dat veel toepassingen al voorgeïnstalleerd zijn – of althans sterk aanbevolen door de fabrikant. U ontsnapt bijvoorbeeld niet aan Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, WhatsApp, Skype, Messenger, Foursquare of Hangouts, waarmee u uw netwerk zowel privé als professioneel onderhoudt.

Werken

Ook belangrijk, zowel privé als op kantoor, zijn Gmail of Outlook voor het raadplegen van e-mails, en LinkedIn voor professionele netwerken. Naast toepassingen voor het bekijken van video’s (bijvoorbeeld YouTube), het maken, retoucheren en/of synchroniseren van foto’s (waaronder Flickr), of uw weg te vinden (Google Maps en andere), overweegt u liefst ook tools om bestanden te openen en te beheren: zo bijvoorbeeld ES File Explorer of Astro, die verschillende bestandsformaten kunnen openen en vooral toegang verschaffen tot online opslagruimtes in de cloud zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive.

Op het werk opent en bewerkt u Word-, Excel- of PowerPoint-documenten met apps als Google Docs (dat offline werkt) of Microsoft Office Mobile en WPS Office, voordat u ze online opslaat. Tiny Scanner scant documenten. En voor het onderhoud en de optimalisatie van uw smartphone zijn CCleaner en Clean Master twee aan te bevelen hulpprogramma’s.

Het spreekt voor zich dat alle grote Belgische banken toepassingen voor financieel beheer aanbieden, terwijl een tool zoals Payconiq u toelaat om met uw smartphone te betalen zonder naar uw portemonnee te moeten grijpen. Bovendien kunt u hiermee uw klantenkaarten registreren.

Zich verplaatsen

Met de smartphone combineert u beroepsactiviteiten en vrijetijdsbesteding. U kunt hem ook inzetten om u vlotter in het stadsverkeer te verplaatsen, dankzij de apps van de MIVB, de NMBS en De Lijn, of met NextRide (waarmee u TEC en MIVB combineert) en Moovit (een app voor openbaar vervoer die open-source data gebruikt). Voor de ‘individualisten’ vindt Djump snel een chauffeur – en de Taxis Verts een taxi (met de Splyt app om eenzelfde taxi te delen). En dan zijn er nog Villo en AllBikesNow voor wie liever fietst. Het spreekt voor zich dat Google Maps, Citymapper of Waze nuttig zijn om files zoveel mogelijk te vermijden. Parkeren? Met de parking.brussels app vindt u snel een plaatsje. Een alternatief is de recente Pasha (Parking Sharing)-oplossing van de gelijknamige startup.

En als de weg waarop u rijdt in slechte staat is, kunt u met FixMyStreet eventuele schade aan het wegdek melden.

Het sociale leven

Om al de groenvoorzieningen in de hoofdstad te ontdekken, verwijzen wij u naar de app Brussels Garden. Doet u aan sport? Train dan met Belgium Running voor de 20 km van Brussel. Ook het vermelden waard: Strava, zowel voor joggers als fietsers. Honger voor een snack? Raadpleeg TheFork, die restaurants in Brussel rangschikt en kortingen biedt in de vorm van yums. U kunt ook terecht op Fritkots om de beste frietjes van Brussel te vinden. En als u liever thuis blijft, gebruik dan Frinder, de app voor food sharing tussen buren.

Probeer ook eens een van de vele gezondheid apps te downloaden. Denk maar aan Andaman, Moveup of Yagram Health.

Om Brussel (opnieuw) te ontdekken is VisitBrussels een must, terwijl Net Brussel op sociaal vlak met de praktische app Recycle! duidelijkheid schept in de inzameling van afval.

Als uw mobiele factuur ondertussen onbetaalbaar wordt ondanks de steeds voordelige pakketten, kunt u met Instabridge een gratis open Wi-Fi vinden. Ook al biedt het Gewest met Wifi.brussels een officieel en kostenloos WiFi-netwerk aan…

 

Delen