Nieuwe cijfers Belgische voedingsindustrie: the Good, the Bad and the Ugly

4 oktober 2019 om 14:10 

Jan Vander Stichele

De nieuwe economische cijfers over de evolutie van de Belgische voedingsindustrie geven een ‘The Good, the Bad and the Ugly’-scenario weer. “Het goede nieuws is dat we extra jobs creëren. De keerzijde van de medaille is dat onze groeimotor, die export toch is, begint te sputteren. Bovendien compenseert die export niet langer de verkoop op de binnenlandse markt, die nog verder afneemt”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “Daarenboven zien we nu ook de investeringen dalen. Tijd voor actie dus! We doen vanuit Fevia dan ook een dringende oproep naar de toekomstige regeringen in ons land: less taxation, more value creation.” 

Eerst het goede nieuws: vorig jaar creëerden voedingsbedrijven in ons land liefst 2000 nieuwe jobs, een stijging van de tewerkstelling in de sector met 2,2 procent. Het tweede lichtpunt: in 2018 bedroeg de export 27,6 miljard euro, een stijging met 3,5 procent op één jaar tijd. 

“Met een positieve handelsbalans van 5,5 miljard euro, zijn we duidelijk een sociaaleconomische sterkhouder”, zegt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. Willen we dat blijven, dan moeten we in eigen land een paar handicaps verder aanpakken: de hoge loon- en energiekosten en de krapte op de arbeidsmarkt.” 

De uitvoer stijgt niet zo hard als de voorbije jaren. En de globale omzet van de voedingsindustrie ondergaat voor het eerst in jaren een lichte daling tot 51,8 miljard euro (-0,8 procent). Na twee recordjaren liepen in 2018 de investeringen bij voedingsbedrijven terug met 6,7 procent. 

De terugval op de binnenlandse markt vindt Fevia zorgwekkend. “De omzet op de Belgische markt daalde met 5,3%. We roepen toekomstige regeringen dan ook op om komaf te maken met die typische Belgische lasagne aan accijnzen, taksen en heffingen op voeding. Die maken onze producten te duur en stimuleren grensaankopen. Daarbij verliezen we allemaal!”, waarschuwt Jan Vander Stichele. 

Een tweede kopzorg is de krapte op de arbeidsmarkt. “Onze bedrijven hebben het steeds moeilijker om de geschikte, vaak technische profielen aan te trekken. We hebben nood aan meer instroom van het talent via onderwijs, omscholing en activering. Het is aan de beleidsmakers om hiervoor het juiste kader uit te werken. Als sector nemen wij in elk geval onze verantwoordelijkheid op rond opleiding, samen met ons sectoraal fonds Alimento”, aldus Bart Buysse.  

 

Informatie: www.fevia.be 

Delen