Sneller door de douane met het ATA-carnet!

1 juli 2020 om 12:07 

Pixaby

Met de exitstrategie worden zakenreizen en prospectieactiviteiten in het buitenland langzaam hervat. Of u nu van plan bent om deel te nemen aan een beurs , een prospectiereis met stalen van uw goederen, een rapport of een reis met aanzienlijke professionele apparatuur, maak uw leven gemakkelijker met het ATA-carnet voor uw passage door de douane!

Wat is een ATA Carnet?

Het ATA-carnet is een document voor tijdelijke exporten dat u in staat stelt de grens over te steken zonder belastingen en heffingen te betalen bij het binnenkomen van een land. De goederen zijn niet bestemd om in het land of de landen van bestemming in de handel te worden gebracht.

Het ATA-carnet vervangt alle afzonderlijke obligaties door één enkele obligatie. Door middel van één enkel document kan het bedrijf dus een jaar lang naar alle landen buiten de EU reizen die lid zijn van de ATA-keten.

Voor het gebruik van het ATA-carnet hadden onze chauffeurs veel meer zorgen in de transitzones, wat veel tijd kostte. Bovendien kan de douane de garantie vaak enkele weken of zelfs maanden blokkeren voordat zij besluit deze in te klaren.” kregen we te horen van de expediteur dat, namens een groot autobedrijf, ATA-carnets heeft aangevraagd voor tijdelijke belastingvrije toegang van voertuigen die worden tentoongesteld of gebruikt op tentoonstellingen, beurzen of promotionele activiteiten.

Dankzij het ATA-carnet zijn er geen verrassingen meer in termen van het bedrag, dat ook vóór de reis bekend is en afhankelijk is van de waarde van de goederen“, zegt Sébastien Delloye, een producent bij Entre Chien et Loup die al 12 jaar ATA-carnets gebruikt voor het transport van decors en audiovisuele apparatuur bij het filmen buiten de EU.

Benoit Horemans, geluidsrecorder voor RTBF, en gebruiker van ATA-carnets voor meer dan 15 jaar voor het filmen buiten de EU, vestigt echter onze aandacht op de willekeurigheid van de bevoegdheid van de douanebeambten in de verschillende bezochte luchthavens: hij raadt aan om 1-2 uur van tevoren naar de luchthaven te gaan om er zeker van te zijn dat de juiste gesprekspartner (die soms niet in dezelfde terminal is!) wordt gevonden.

Hoe kom ik aan een ATA-carnet?

Via BECI: aarzel niet om contact op te nemen met ons team voor exportformaliteiten dat u zal begeleiden bij het indienen van uw aanvraag voor een ATA-carnet op het e-gegevensplatform!

Er is altijd iemand die ons op dit ingewikkelde gebied kan helpen en ons door de procedures kan loodsen. Ik heb nooit problemen gehad om mijn soms krappe agenda te beheren, dankzij het reactievermogen en de flexibiliteit van het Beci-team“, zegt Bianca Okresek van het productiebedrijf Entre chien et Loup.

 

Hebt U interesse in ATA-Carnet? Zie U op de 11 Februari!

This webinar targets current users and new users of ATA carnet and will describe: advantages/disadvantages of ATA carnet compared to classic customs procedures, use cases, step-by-step creation of a ATA carnet, constitution of the articles’ list, foreseeable situation (theft, loss, breakage of goods). Free event! (in English).

Meer info & registratie hier

 

Delen