Patatak, een ambachtelijk frietkot

Door Guy Van den Noortgate  - 19 maart 2019 om 13:03 

VR

Adrien Dewez lanceerde Patatak, een frituurzaak in Sint-Gillis. U kunt er zowel terecht voor traditionele als voor originele frietjes. De opzet is duidelijk: lokale en kwalitatieve smaken tegen een betaalbare prijs aanbieden. 

“Journalistiek opent alle deuren, voor zover je eraan ontsnapt”. Adrien Dewez bewijst dat Jules janin met dit aforisme gelijk had. Als voormalig journalist keerde Dewez het toetsenbord de rug toe en verkoos hij de frietketel. En niet zomaar wat friet: het gaat hier om ambachtelijke kwaliteitsfrietjes. Met de lancering van Patatak in november vorig jaar op het Sint-Gillisvoorplein wilde de oprichter dit embleem van onze gastronomie in zijn oude glorie te herstellen. We leven in het land van friet en het wordt steeds moeilijker om er lekkere te vinden”, betreurt hij. “Hier gebruiken we bintjes van een producent die zich op 30 km van Brussel bevindt. Onbewerkte aardappelen die we in onze keuken schillen en snijden. Vervolgens bakken we ze volgens het traditionele recept.” 

Patatak blijft de traditie trouw maar positioneert zich als een 21e-eeuws frietkot. Naast de klassieke frietjes vindt u er ook zoete-aardappelfriet. Ook een knol, maar geen lid van de aardappelfamilie: de zoete aardappel is een convolvulacea, de aardappel een solanacea. Tot zover het botanische tussendoortje. “Zoete aardappelen bevatten geen zetmeel, dat frieten bij het bakken knapperig maakt“, zegt Adrien. “We hebben wel een keukengeheimpje om ook zoete-aardappelfriet knapperig te maken. We bakken ze bovendien in plantaardige olie. Vegan frietjes, dus. Een pluspunt voor Patatak, dat ook voorrang geeft aan lokale producten, korte bevoorradingsketens en bio. “Bijna al onze producten zijn Belgisch”, zegt de neo-friturist. 

Friet is het voornaamste product van Patatak, maar niet het enige. Zoals in elk degelijk frietkot, vindt u er een prachtig assortiment sauzen: originele samenstellingen en sauzen van Natura. Verder ook kroketten met Herve-kaas, zelfgemaakte frikadellen, een bio groentetaart, gebraden kip en salades. Patatak serveert hierbij enkele lokale bieren van de brouwerijen La Senne, Dupont, De Ranke of Boon. Of misschien verkiest u de witte wijn van het Domaine de Mellemont waar serial entrepreneur Pierre Rion heel wat waardevolle tips gaf aan Adrien Dewez. 

Vooraleer hij aan dit avontuur begon, bestudeerde Dewez namelijk heel aandachtig de markt. Hij luisterde naar chef-koks en kreeg steun van Beci vooral op het vlak van stedenbouw en Horeca reglementering, maar ook rond recycling en terugwinning van afval, door het FAVV goedgekeurde ecologische schoonmaakproducten enz.  

Na negen maanden zoeken vond hij zijn gading op het pas gerenoveerde Sint-Gillisvoorplein, waar hij Mamma Roma opvolgt. “Omdat de wijk al aan de Horeca was toegewezen, konden we snel aan de slag. We openden in een kalme periode, wat een troef bleek te zijn, omdat we fouten konden rechttrekken en ons aanbod verfijnen. Aan het einde van de winter verlengen we onze openingstijden van dinsdag tot en met zondag, van 12 tot 22 uur.” 

Informatie: www.patatak.be  

Invest in starters 

Zeker doen: sluit u aan bij de gemeenschap van investeerders om jonge innovatieve ondernemingen in Brussel te steunen! 

  • U draagt bij tot de economische ontwikkeling van Brussel 
  • U diversifieert uw beleggingen 
  • U geniet fiscale voordelen dankzij de “tax shelter” voor starters 

Hier moet u zijn: starters@beci.be  

https://starters.beci.be/   

Delen