Alle premies om u op weg te helpen in uw ecologische transitie in 2021

4 maart 2021 om 08:03 

Elk jaar biedt de Brusselse overheid hulp aan in de vorm van premies en subsidies om de ecologische transitie van burgers en bedrijven te versnellen.

Dit jaar werd het budget verdubbeld om de energiepremies tot 70% van de isolatie factuur te laten dekken. Er zullen ook bonussen van 10 tot 20% worden ingevoerd voor Brusselaars die een algehele renovatie of een voorafgaande audit uitvoeren. Het Gewest biedt ook ondersteuning voor de exit van stookolie en individuele ondersteuning.

Aangezien de gebouwen in Brussel verantwoordelijk zijn voor meer dan 70% van het Brusselse energieverbruik en 60% van de directe uitstoot van broeikasgassen, vereisen deze bonussen bepaalde werken die binnen enkele jaren verplicht zullen zijn. Grijp dus je kans!

Hier zijn alle subsidies waar u als bedrijf in 2021 mogelijks van kunt genieten.

Energiepremies 2021

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent premies toe voor de meeste duurzame investeringen in het gebouw. Deze premie is beschikbaar voor heel 2021. Het doel van deze bonus is om tot 70% van de totale uitgaven aan werken te dekken.

De Energy Pack voor KMO’s en de non-profit sector

Wil je de energie-efficiëntie van je gebouw verbeteren, je energieverbruik verminderen en het comfort van de bewoners garanderen, dan kan je een beroep doen op de Energy Pack: een gratis energiecoaching.

Naast een diagnose en persoonlijk advies kan je met de investeringssteun van het Energy Pack ook een extra financiële boost krijgen!

Premies voor isolatie en voor de vervanging van bepaalde verwarmingsmethoden

Het gaat om het isoleren van het dak, de muren en / of de vloer, het isoleren van ramen, en energie-audits.

Daarnaast heeft de bonus sinds dit jaar ook betrekking op de vervanging van een stookolieketels, een oliegestookte of kolengestookte kachel, een warmtepomp of een zonneboiler.

Renovatiepremies

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent ook renovatiesubsidies toe. Deze kunnen worden gecombineerd met de Energiebonussen. De hoogte van de premie en de toegang worden bepaald op basis van de locatie van de accommodatie, het bedrag van het gezinsinkomen en de bedragen die zijn vastgesteld en gemaximeerd afhankelijk van het type werken. Deze premies zijn alleen beschikbaar voor woningen van minimaal 30 jaar oud.

De belastingvoordelen van energiebesparende investeringen

Wat betreft energiebesparende investeringen, biedt de federale overheid bedrijven een fiscaal voordeel aan bedrijven die hierin investeren. Dit is een korting op de belasting op winsten die tijdens de investeringsperiode zijn behaald. Het aftrekbare deel ervan is vastgesteld op 13,5% van de totale waarde van de investering of in verhouding tot de energiebesparing die ermee wordt gegenereerd.

De Brussels groene lening

Met de Brusselse Groene Lening krijgt u toegang tot een financiering van 0% tot 2% om werken uit te voeren die de energieperformantie van uw huis moet verbeteren. Hierdoor kunnen eigenaars en huurders voordelig de installatie van fotovoltaïsche panelen, een warmtepomp of een zonneboiler financieren, alsook werken voor de isolatie, ventilatie en efficiëntie van deze installaties.

Hulp bij bodemsanering

Bij het uitblijven van verontreiniging of afwezigheid van vervuiling kan Leefmilieu Brussel onder bepaalde voorwaarden premies toekennen voor het uitvoeren van bodemonderzoeken en zuiveringswerken. De bedrijven die van deze premies genieten zijn kleine en middelgrote bedrijven.

Voor meer informatie nodigen we je uit om de website Bruxelles.environnement te bezoeken over energiepremies, bodemsanering, groene leningen, … via deze link: https://environnement.brussels

Delen