Recyclage: hoe de Chinese puzzel oplossen?

20 september 2019 om 11:09 

[Coproductie] Het invoerverbod van plastic afval in Azië vormt vandaag een uitdaging voor onze recyclage-economie. Om deze Chinese puzzel op te lossen zullen alle partners in de waardeketen volledig moeten inzetten op de circulariteit van bedrijfsmatige plastic verpakkingen.

China is ’s werelds grootste producent van kunststoffen. Het was lange tijd een belangrijke gebruiker van secundaire grondstoffen en kocht plastic afval van over de hele wereld op tegen een hoge prijs. Het was dus niet meer dan normaal dat onze afvalophalers zich tot China wendden om hun plastic af te voeren. De export van plastic afval naar Azië is geen duurzame oplossing. Het exporteren impliceert trouwens ook een verlies aan opportuniteiten op het gebied van grondstoffen en werkgelegenheid.

 

Samenwerken aan een circulaire toekomst

Het is perfect mogelijk om bedrijfsmatige plastic verpakkingen in Europa te recycleren. Maar alvorens recyclagecapaciteiten te ontwikkelen, willen investeerders de garantie dat er voldoende stabiele en kwaliteitsvolle aanvoerlijnen zijn. De andere beslissende factor betreft de geëigende toepassingsgebieden voor het gebruik van het gerecycleerde materiaal. Kortom, we moeten meer en beter sorteren en zorgen voor afzetmogelijkheden voor het gerecycleerd materiaal.

 

Sorteren bij bedrijven: een topprioriteit

De selectieve inzameling is een sleutelfactor in de circulariteit. De selectieve inzameling van plastic verpakkingen bij bedrijven is echter nog voor verbetering vatbaar. We beschikken vandaag over recente en betrouwbare data om na te gaan waar de opportuniteiten voor selectieve inzameling liggen in functie van de ligging, sector en grootte van het bedrijf. Deze data moeten nu worden gebruikt om concrete en gerichte acties uit te voeren om de sortering van plastic verpakkingen bij bedrijven te verbeteren.

 

Inzetten op circulair design

Duurzaamheid is steeds meer aanwezig in productontwerp. Helaas is dit nog steeds zelden het geval bij transportverpakkingen. Gekleurde plastics zijn bijvoorbeeld een belemmering voor waardevolle recyclagetoepassingen. Van gekleurde plastic folie kunnen alleen zwarte vuilniszakken worden gemaakt. Meestal zijn de merken die verpakkingsfolie gebruiken om hun producten op de markt te brengen niet op de hoogte van deze beperking. Eenmaal de bewustmakingsfase voorbij kunnen oplossingen van de grond komen om na te gaan hoe beter recycleerbare verpakkingen in een circulaire context gecreëerd kunnen worden.

 

Innoveren en vraag stimuleren

In februari experimenteerde de bouwsector als eerste Belgische sector met plastic krimphoezen gemaakt van 50% gerecycleerd materiaal. Een innovatie in de circulariteit van plastic verpakkingen die het resultaat is van een samenwerking tussen verschillende actoren in de waardeketen. Deze hoezen worden momenteel gebruikt door Wienerberger, één van de partners in het project. Elk jaar wordt ongeveer 35.000 ton krimphoezen op de Belgische markt gebracht. Het potentieel voor het integreren van gerecycleerd materiaal is verzekerd. Geleidelijk aan ontstaan er nieuwe initiatieven om de recyclage en de integratie van gerecycleerde materiaal in bedrijfsmatige plastic verpakkingen te stimuleren. Er worden momenteel tests uitgevoerd op stretchfolie, spanbanden en het ontinkten van bedrukte folie.

 

Door de selectieve inzameling bij bedrijven en de vraag naar gerecycleerde materialen te stimuleren, zullen nieuwe afzetmarkten in België en Europa zich ontwikkelen en leiden tot de creatie van veel nieuwe werkgelegenheden.

 

Wilt u ook één van de pioniers van de circulaire economie zijn? Bedrijven die de circulaire krimphoezen gratis willen uittesten, kunnen contact opnemen met Tom Vanwezer, advisor Materials & Operations bij Valipac (Tel.: +32 2 456 84 41 of tom.vanwezer@valipac.be).

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen