Sam Walton, king of discount

16 januari 2019 om 07:01 

Sam Walton, de oprichter van de beroemde winkelketen Wal-Mart, wordt beschouwd als dé ondernemer van de 20e eeuw. Hij slaagde erin om 25.000 dollar om te zetten in 476 miljard dollar en een kleine Arkansas-winkel om te vormen tot ’s werelds grootste distributeur en grootste bedrijf.

 

Wal-Mart telt vandaag 11.000 winkels en geldt met zijn 2,2 miljoen werknemers (net na de Chinese en Amerikaanse legers) als de 3de grootste werkgever ter wereld. Hoe onwaarschijnlijk ook begon dit verhaal op 2 juli 1962 in Bentonville, een verloren stadje, ergens in Arkansas. In die tijd vermoedde geen enkele van de inwoners dat de wijk de bakermat zou worden van een van de meest spectaculaire handelssuccessen uit de geschiedenis.

In 1945 kocht de jonge Walton met een bescheiden bedrag van 25.000 dollar, geleend van zijn schoonvader, een Ben Franklin franchise in Newport. Beetje bij beetje ontdekte hij de wereld van de massadistributie en ontwikkelde hij een netwerk van een vijftiental winkels. In tegenstelling tot zijn franchisegever was de man overtuigd van het immense potentieel van het platteland. Na een paar hevige woordenwisselingen besloot hij zijn eigen weg te gaan en opende hij zijn eerste Wal-Mart winkel. De naam staat voor Walton en Market.

De ondernemer speelde in op de ongelooflijke consumptiedrang in de naoorlogse Verenigde Staten. Het model was eenvoudig: winkels openen in kleine, door de grote distributie verwaarloosde plattelandssteden. Waltons filosofie luidde: “een cent is een cent”. Hij bekommerde zich niet om het esthetische aspect en bedacht alles tegen een lagere kostprijs, ten voordele van een onstuitbare logistiek.

In 1972 werd Wal-Mart genoteerd aan de beurs en werd 9 jaar later de Amerikaanse marktleider in distributie: dit was het begin van het discount-concept.

 

 

Leestips …

Economix

Economix, het eerste stripverhaal over de geschiedenis van de economie: globalisering, de impact van oorlogen en de grote uitdagingen van vandaag. Duidelijk, precies en grappig. Een ‘must have’ in uw bibliotheek. SubQ.

Peaks Of Europe

Peaks of Europe. Johan Lolos is de Belgische fotograaf met 500.000 abonnees op Instagram. Ontdek zijn 5 maanden durende reis door de mooiste berglandschappen: van Kreta naar Scandinavië, via de Balkan, Schotland en Frankrijk. Lannoo.

Lehmans

Er is iets met de Lehmans, een merkwaardig en spannend epos in het hart van de financiële wereld. Hef de sluier op en beleef de opkomst en ondergang van Lehman Brothers. Een van de meest ambitieuze romans van het jaar, Wereldbibliotheek.

 

 

 

Delen