Sébastien Deletaille : “Inspiratie vind ik in de kunst.”

5 maart 2019 om 15:03 

Kroll - Sebastien Deletaille NL

In het maartnummer van uw magazine Brussel Metropool hebben 14 bedrijfsleiders ermee ingestemd om deel te nemen aan de vragenlijst van Giles Daoust (en ook aan de tekenkunst van Pierre Kroll!).

 

Sébastien Deletaille   – Ex-CEO en medeoprichter van Riaktr  

 

Wat was het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven? 

Ik werkte toen bij McKinsey. Op de dag dat ik een promotie kreeg, besloot ik mijn ontslag in te dienen. Met mijn beste vriend Jacob verlieten we samen onze respectieve banen. We waren 24 jaar oud en wisten niet waar naartoe. We hebben dan maar drie bedrijven uit de grond gestampt. Riaktr is het enige dat echt prospereerde. 

 

Uw grootste tegenslag?

In 2009, toen we besloten onze drie bedrijven te lanceren, zaten we midden in de AH1N1-griepepidemie. De verkoop van hydro-alcoholische gel piekte in Frankrijk! We dachten dat het fenomeen naar België zou overwaaien. Het lukte ons echter niet om een waardevol voorstel op de markt te brengen. De Duitsers waren ons te snel af en de Fransen ook. Natuurlijk lag hun verkoopprijs veel lager dan onze productieprijs … Brute pech.  

 

Wat is uw super-troef? 

Het liefste compliment dat een programmeur-developer mij ooit gaf was dat ik “de meest geeky onder de tech ondernemers” was. 

 

En uw grootste gebrek? 

Ik heb weinig geduld met profielen die niet willen leren of die de waarden achter een project niet willen delen. Sommigen zullen dit ongeduld aanvoelen als een nogal strenge vorm van leiderschap

. 

Waarop bouwt u het succes van een onderneming? 

Als ondernemer geloof ik dat het onmogelijk is zonder een medeoprichter succes te boeken. Nu ik uit Riaktr ben vertrokken, ga ik voor op gezondheidszorg afgestemde technologie. Wij focussen dan op het creëren van software voor huisartsen. Misschien is het nog te vroeg om het bedrijf een naam te geven, maar mijn medeoprichter heb ik al gevonden!  

 

Waaruit put u inspiratie? 

Kunst. Toen ik ontslag nam uit de raad van bestuur van Riaktr, was dit de moeilijkste, droevigste en tegelijk meest bevrijdende beslissing die ik ooit had genomen. Toen ik de zaal verliet, nam ik een vlucht naar New York. Daar bracht ik meteen de dag door in het Metropolitan Museum. Urenlang dwaalde ik daar rond en haalde ik een nieuwe energie uit enkele van de grootste meesterwerken van de mensheid.  

 

Wat zijn uw hobby’s?

Entomologie: ik verzamel insecten sinds ik een puber was. De ouders zagen mijn broer en ik opgroeien en klaagden steen en been over onze passie voor Dragon Ball Z-kaarten. Onze ouders waren antiekhandelaren. We leefden omringd door prachtige objecten. Ze probeerden ons uiteraard te boeien voor iets anders dan Dragon Ball. We hebben toen een echt familieproject opgezet rond een insectencollectie. Hierdoor ontdekte ik patronen, kleuren, aardrijkskunde en reizen. Mijn meer klassiek hobby’s zijn kunst en hardlopen. 

 

Uw favoriete boek? 

“Brieven aan een jonge dichter”, van Rilke. Om de twee of drie jaar lees ik dit boek opnieuw. Het bevat geheimen en kan op verschillende niveaus worden gelezen. Naargelang van de moeilijkheden die ik doorsta, ontdek ik dit boek – en mezelf – steeds opnieuw.  

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven? 

Meer gefocust te werk gaan. Een belangrijk bestanddeel van succes!  

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat? 

Als je wordt gevraagd of je in staat bent om een klus te klaren, antwoord dan: ‘Natuurlijk kan ik dat!’ En zoek daarna zelf maar uit hoe je dit klaarstoomt!” (Franklin Roosevelt). 

 

 

Delen