[Coproductie] Soft skills zijn aan een opmars bezig en steken de hard skills stilaan voorbij. 81% van de recruiters heeft al eens een kandidaat geweigerd door een gebrek aan soft skills. De zoektocht naar de ideale kandidaat wordt dan ook een pak moeilijker als de nodige menselijke kwaliteiten er niet zijn.
Nog niet zo lang geleden werden kandidaten hoofdzakelijk aangeworven voor hun hard skills zoals hun diploma, beroepservaring en technische vaardigheden. Kortom, alles wat ze ook echt ‘kunnen’ doen. Sinds enkele jaren zien we echter dat de soft skills almaar belangrijker worden in het rekruteringsproces. Soft skills zijn de menselijke en gedragsvaardigheden van een kandidaat. En nu de arbeidsmarkt volop aan het veranderen is, is het stijgend belang ervan een zeer duidelijke trend.
85% van de werkgevers let erop
Volgens een studie van Monster (FR) houdt 85% van de bedrijven vandaag rekening met de soft skills van een kandidaat in hun human resources-aanpak. In kmo’s stijgt dat cijfer zelfs naar 91%. Gedragsvaardigheden zijn namelijk onmisbaar om zo’n kleine structuur optimaal te laten werken.
Deze trend wordt bovendien bevestigd door een studie van de Adecco Group: maar liefst 81% van de Belgische recruiters geeft aan al sollicitanten te hebben afgewezen omdat ze één of meerdere soft skills misten. Uit diezelfde enquête blijkt dat 9 op de 10 werkgevers ervan overtuigd zijn dat kandidaten soft skills moeten verwerven of hun soft skills beter in de kijker moeten zetten om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst.
Anders werken
Het belang van soft skills heeft alles te maken met de snel veranderende arbeidsmarkt. De digitalisering is volop aan de gang en tegen 2030 zal een groot deel van de jobs zoals we ze vandaag kennen veranderd of zelfs verdwenen zijn, terwijl er ook nieuwe jobs zullen opduiken.
Een werkgever kan dus niet meer alleen rekening houden met het diploma en de vaardigheden die een kandidaat heeft verworven tijdens een opleiding of zijn loopbaan. In die sterk veranderende context moet een werkgever die een nieuwe medewerker wil aanwerven er in de eerste plaats zeker van kunnen zijn dat die werknemer in staat zal zijn om zich snel en met het nodige enthousiasme aan te passen. En alleen soft skills kunnen hem die garantie of dat veilige gevoel geven.
Openheid, synthesevermogen en relationele vaardigheden zijn voorbeelden van menselijke en sociale skills die doorslaggevend kunnen zijn voor een bedrijf.
Het is evenwel niet altijd eenvoudig om de soft skills van een kandidaat te achterhalen op basis van zijn cv of tijdens een sollicitatiegesprek. Daarom doen bedrijven steeds vaker een beroep op participatieve rekrutering of coöptatie. Via de netwerken van de medewerkers ontmoeten ze op die manier profielen van wie de soft skills al gevalideerd werden door vertrouwenspersonen.
Advies nodig om de soft skills van een kandidaat te achterhalen? De consultants van Select Actiris helpen je het profiel van de ideale kandidaat voor jouw bedrijf te bepalen.