Stedenbouw en te bouwen utopieën

Door Marc Decorte  - 29 januari 2019 om 14:01 

Als internationaal bekende Brusselse architect, beschouwt Luc Schuiten zichzelf als een utopist. We hebben hem deze maand uitgenodigd als tijdelijk hoofdredacteur van ons magazine Brussel Metropool, waarin hij getuigt van zijn originele en gewaagde stadsvisie.

Een buitengewoon nummer, waarvan Luc de cover heeft getekend en waaraan hij boordevol enthousiasme heeft meegewerkt. Hij zette zich met het redactieteam volledig in om de onderwerpen te definiëren en de gesprekspartners te kiezen. Hij vroeg om zelf het dossier te mogen illustreren en de bladschikking te ontwerpen! We lieten hem de vrije teugel om de ideeën aan te kaarten die hem het nauwst aan het hart liggen: zijn eigen ideeën of die van zijn “gasten” – kunstenaars, ondernemers, vernieuwers.

De benadering die hij in deze pagina’s voorstelt, is diep geworteld in een denkproces over de mens, als individu en als “sociaal dier” die zich verplaatst, zich voedt, ergens woont en zijn ruimte en middelen met de medemens deelt.

De Anspach voetgangerszone, de Trappeltram, ecologisch bouwen, biomimetisme, kunst in de stad, nieuwe woningen voor daklozen … Luc Schuiten vraagt ons van perspectief te veranderen, hij pleit voor meer openheid van geest en andere opvattingen van het concept ‘stad’. Hij hunkert naar een levende stad, nieuw verbonden met mens en natuur … De natuur en haar (niet te kloppen) “4,5 miljard jaar onderzoek en ontwikkeling”: zeker de belangrijkste inspiratiebron voor een ideale stad.

Een utopie? Of eerder een positieve en bemoedigende visie op de toekomst, die ook plaats ruimt voor de concrete en realistische projecten voor vandaag? In elk geval geen hersenschim, maar een geweldige inspiratiebron voor ons, als ondernemers. Ondernemerschap betekent ook het ontwikkelen van oplossingen, innoveren en het omzetten van ideeën in werkelijkheid, ook al moeten we hierbij van de grenzen van het mogelijke verleggen.

Deze ‘collector’-uitgave belandt eerstdaags in de brievenbus van onze lezers. Als u geen abonnement hebt op de papieren versie kunt u het tijdschrift ook online op onze website inkijken.

Delen