Steeds meer Belgen starten met ondernemen na hun vijftigste

Door Demol Ken (FINN PR) - 30 november 2018 om 11:11 

©Gettyimages

Aandeel 50-plussers onder startende ondernemers stijgt op vijf jaar tijd met 25 procent, blijkt uit cijfers van sociaal secretariaat Partena Professional

Brussel, 16 november – Volgens een analyse van Compass, het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen van Partena Professional, uitgevoerd onder 96.000 ondernemers, zetten Belgen steeds later de stap naar het ondernemerschap. In 2018 vertegenwoordigen 50-plussers 15 procent van alle startende ondernemers, een stijging van maar liefst 25 procent ten opzichte van vijf jaar eerder.

 

Partena Professional stelt vast dat de leeftijd van Belgische ondernemers stijgt. In 2013 was 12 procent van de startende ondernemers 50 jaar of ouder. Vijf jaar later is dit aandeel al opgelopen tot 15 procent, een stijging van maar liefst een kwart. Het aantal jonge ondernemers neemt algemeen gesproken af (van 67.1% in 2013 naar 62.3% in 2018), terwijl het aantal ondernemers van 40 jaar en ouder toeneemt (van 32.9% in 2013 naar 37,7% in 2018).

Toch vertegenwoordigen Belgen tussen de 20 en 40 jaar nog steeds de meerderheid van de nieuwe ondernemers. Die leeftijdsgroep omvat zes op de tien nieuwe zelfstandigen.

Een trend om rekening mee te houden

De groei van het aandeel 50-plussers bij ondernemers kan volgens Filip Van Ermengem, Regional Manager bij Partena Professional, op verschillende manieren worden verklaard: “Het is mogelijk dat de pensioenhervorming een rol speelt in dit fenomeen. Sommigen beginnen misschien als zelfstandige omdat ze vanuit financieel oogpunt een onbezorgd pensioen willen garanderen. Een ander aspect om rekening mee te houden is de vergrijzing van de bevolking. Over het algemeen leven we beter en langer, en deze trend wordt steeds sterker.”

Belgen aarzelen dan ook niet meer om zelfs na hun vijftigste als zelfstandige te beginnen.

“Deze veranderingen in onze maatschappij vereisen natuurlijk wat aanpassingen. We houden voortdurend nieuwe ontwikkelingen en trends in de gaten, meer bepaald door middel van onze analyses”, vervolgt Filip Van Ermengem. “Partena Professional staat zijn klanten dan ook bij in al hun ondernemerschapsprojecten.”

Over Partena Professional

Partena Professional is een dienstverlener met een sterke focus op ondernemerschap en personeelsbeleid. Partena Professional ondersteunt en begeleidt starters, KMO’s en grote ondernemingen in hun administratieve processen en HR-beleid. Partena Professional verleent diensten in verband met de oprichting van een bedrijf, het sociaal statuut van zelfstandigen, het loon- en personeelsbeheer van werknemers en hun kinderbijslag, medische controle bij absenteïsme, opleidingen, juridisch advies en diverse types consultancy (HR, juridisch, …). Zowat 1.500 medewerkers bedienen ruim 200.000 bedrijven en zelfstandigen en realiseren een jaaromzet van 150 miljoen euro. Voor meer informatie, surf naar www.partena-professional.be

 

 

 

Delen