Thalys halveerde CO2-uitstoot op 10 jaar tijd

20 september 2018 om 08:09 

© Thalys

[Persbericht]

Doelstelling overtroffen! Thalys bespaart vandaag, na de veeleisende keuze voor het programma “Science Based Target”, meer dan 25.000 ton CO2 per jaar vergeleken met 2008. Een positieve boodschap die Thalys graag deelt met al haar reizigers op sociale media tijdens de Europese Week van de Mobiliteit: #makethegreenchoice.

“We moeten onvermoeibaar blijven verderwerken aan een samenleving die zowel koolstofvrij als mobieler is. Het is een drieluik: interculturele openheid en economische dynamisme moeten worden gecombineerd met het behoud van het milieu. Enkel op die manier kunnen we de grootste meerwaarde creëren”, aldus Agnès Ogier, CEO bij Thalys.

Thalys was een van de eerste 10 ondernemingen wereldwijd om het ‘Science Based Targets’-programma te onderschrijven met als initieel streefdoel 40 % minder CO2-uitstoot tegen 2020. Als concrete invulling van deze uitdaging heeft Thalys een actieplan uitgewerkt waarbij alle medewerkers betrokken zijn.

De inspanningen van Thalys en haar partners in alle domeinen hebben hun vruchten afgeworpen: tussen 2008 en 2017 werd de CO2-uitstoot met 25.111 ton om -46% verminderd. (verdeling CO2-uitstoot per emissieperimeter in 2017: 22.437t aandrijvingsenergie / 4.055t dienstverlening aan de passagiers / 586t gebouwen / 36t communicatie / 166t bijgebouwen = Total 29.190t ten opzichte van 54.301t in 2008).

Door deze gegevens om te rekenen naar het aantal reizigers zien we dat de CO2-uitstoot werd teruggedrongen van 23,6g CO2/reiziger/km tot 11,25g, hetgeen een daling betekent van 52%.

Wat zijn de belangrijkste factoren voor dit succes? Dit jaar zet Thalys de moedige beslissing van NS, de Nederlandse partner van Thalys, in de verf, waarbij alle treinen in Nederland sinds 1 januari 2017 100% op windenergie rijden. Ook de inspanningen om het energieverbruik voor verlichting, verwarming en airco te verminderen, dragen bij, net als het digitaliseren van de tickets. De keuzen voor lokale producten, biovoedingswaren, vegetarische gerechten en vis met het MSC-keurmerk maakt dat Thalys haar ecologische voetafdruk van de catering aan boord met de helft kon verminderen. Ook de Thalys- en IZY-aanbiedingen worden verder geoptimaliseerd om de bezettingsgraad te maximaliseren: De ecologische strijd van Thalys, 10 keer minder vervuilend dan het vliegtuig, start bij het overtuigen van de consument om de trein te verkiezen!

#makethegreenchoice : een niet zo vanzelfsprekende hashtag voor de rode treinen

Om de keuze voor de trein te maken, zet Thalys in op transparantie. Zowel de berekeningsmethodes als de gegevens zelf zijn voor iedereen toegankelijk op thalys.com. Er is ook een infographic die het afgelopen traject in beeld brengt.

Over het ‘Science Based Targets’-programma

Science Based Targets is een gezamenlijk initiatief van het Carbon Disclosure Project (CDP), het World Resources Institute (WRI), het WWF en het United Nations Global Compact. In het kader van dit initiatief hebben momenteel 420 ondernemingen het engagement aangegaan om hun doelstellingen voor een verlaagde uitstoot van broeikasgassen af te stemmen op de aanbevelingen van de wetenschappers van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Het is de bedoeling de klimaatopwarming onder 2°C te houden, overeenkomstig het Akkoord van Parijs, dat tijdens de COP21 ondertekend werd.

Het Science Based Targets-initiatief berekent de doelstellingen aangepast aan de specifieke onderneming op basis van de koolstofbudgetten per activiteitensector. Het gaat erom de toegelaten uitstootvolumes onder de grens van 2°C te houden. De doelstellingen houden rekening met criteria als de perimeter van de rechtstreekse en onrechtstreekse uitstoot, het tijdsvak van de doelstellingen en hoe ambitieus deze zijn.

De lijst met ondernemingen aangesloten bij het programma is beschikbaar op de volgende website: http://sciencebasedtargets.org/companies-taking-action/

Delen