Thuis testen op SOA’s met Belgische startup abel.care

17 december 2019 om 09:12 

Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) neemt jaar na jaar toe. Toch blijft de drempel om zich te laten testen voor veel mensen hoog. De jonge Brusselse startup Abel.care, ondersteund door accelerator Start it @KBC, tracht het probleem op te lossen met de lancering van een nieuw digitaal platform voor het opsporen van SOA’s.

Op www.abel.care kan je voortaan een SOA-test bestellen. Je krijgt een testkit geleverd. Het urine- of vaginaal staal afnemen doe je zelf, aan de hand van de handleiding. Daarna stuur je de kit via de post naar het gecertificeerd labo. Na twee dagen kan je in je online profiel de resultaten bekijken: gemakkelijk, discreet, snel en betrouwbaar.

Abel.care is meer dan een webshop voor tests,” zegt  Ella Ameye, advocate en mede-oprichtster. “Alles begint bij preventie. We praten over het belang van veilige seks, we geven informatie over mogelijke symptomen, we leggen uit wat een incubatieperiode is, we geven tips over hoe je met vorige partners kan praten over SOA’s, enzovoort. Hiervoor kunnen we rekenen op tips van SENSOA, het expertisecentrum dat de algemene seksuele gezondheid wil bevorderen en een gediversifieerd testaanbod ondersteunt.”

Direct-to-consumer lab-testing is nieuw in ons land maar bestaat al langer in het buitenland. Het team van Abel.care wil na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, de Orde der Artsen en medische juridische experts bijdragen tot een verhoging van het percentage SOA opsporingstesten in België. De startup wil zijn aanbod aanvullen met andere testen en het platform verder uitbreiden in Europa.

“2 maanden na lancering is heel duidelijk geworden hoezeer onze gebruikers discretie waarderen. Het zijn mensen die zich bewust zijn van de risico’s, maar die om welke reden dan ook toch drempelvrees hebben om naar hun huisdokter te stappen. Veel gebruikers kiezen ervoor om hun testkit te laten afleveren in een post-afhaalpunt. Wij krijgen soms vragen over de verpakking en wat op de bankuittreksels zal verschijnen. Enerzijds spelen we daarop in, door alles blanco te leveren en niets herkenbaar te vermelden op de afschriften. Anderzijds praten wij op een heel open manier over seksualiteit en SOA’s, om duidelijk te maken dat het niets is om je over te schamen en in de hoop daarmee het taboe uit de wereld te helpen.

Onlangs belde een klant ons op. Dit keer niet om vragen te stellen, maar gewoon om ons te laten weten dat hij onze no-nonsense aanpak zo geweldig vond en een test besteld had om zich te screenen. Dat geeft ons goesting om door te doen, ons testaanbod uit te breiden en abel.care ook naar andere landen te brengen.”

Informatie: https://www.abel.care

Delen