Ursula Burns: eerste Afro-Amerikaanse CEO aan het roer van een multinational

Door Elisa Brevet  - 4 oktober 2019 om 14:10 

Ursula Burns

Voor het voetlicht, een van de grootste succesverhalen in de Verenigde Staten: Ursula Burns begon haar carrière als stagiaire bij Xerox Corp. en werd de eerste Afro-Amerikaanse CEO aan het hoofd van een Fortune 500 bedrijf.  

Ze staat bekend om haar vastberadenheid en openhartigheid. Ursula Burns stelde zich tot doel om de gigant van de copiertechnologie naar de top te brengen. Toen ze in 1980 als stagiaire bij het bedrijf in dienst trad, vermoedde ze waarschijnlijk niet dat ze er dertig jaar later de leiding van zou overnemen. 

Volgens Forbes behoort ze nu in de top 20 van machtigste vrouwen ter wereld. In tegenstelling tot Michelle Obama of Oprah Winfrey hoef je haar niet te vragen naar het symbool dat ze vertegenwoordigt voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap: Wat belangrijk is om te weten, is niet of ik zwart of blank ben, maar bekwaam voor mijn taak“, antwoordt ze stelselmatig aan de journalisten die haar de vraag stellen. 

Hoe kan deze vrouw uit de minst bedeelde wijken van de Lower East Side het zo ver hebben gebracht? Ze baande discreet haar weg tot op een dag in 1990, toen ze van zich liet horen in een werkgroep … over het thema diversiteit. Aan het einde van de vergadering verzette ze zich onmiddellijk tegen de manier waarop Wayland Hicks, een van de Xerox-topmensen, haar vragen beantwoordde. De man stond onder de indruk van haar stoutmoedigheid en maakte haar zijn assistente. Een paar maanden interpelleerde ze Xerox CEO Paul Allaire, die haar op zijn beurt aanbiedt om met hem te werken.  

Stap na stap bereikt Ursula Burns de Raad van Bestuur. Ze werd ten slotte CEO en boekte een hele reeks successen, met de wil om het bedrijf te herpositioneren. Net als IBM of Hewlett-Packard, verschoof Xerox van verkoop naar diensten, die nu goed zijn voor meer dan de helft van de omzet. Dit is de erfenis van Ursula Burns, die Xerox vorig jaar verliet voor een nieuwe uitdaging aan het roer van Veon, een van ’s werelds grootste mobiele netwerkoperatoren.  

  

 

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten: Pascale Naessens staat bekend om haar eenvoudige en gezonde keuken. Vandaag zet ze een stap verder met recepten die maximaal 4 ingrediënten bevatten. Evenwichtig, eenvoudig en lekker. De perfecte combinatie! Lannoo 

Simpel: Yotam Ottolenghi is een geniale chef-kok die over de hele wereld wordt vereerd. Hij put inspiratie uit de culinaire tradities van het Midden-Oosten. Van zijn boek ‘Simpel’ werden ondertussen meerdere honderdduizenden exemplaren verkocht. U vindt er gezonde, eenvoudige gerechten die u in hooguit 30 minuten en met maximaal 10 ingrediënten bereidt. Fontein Uitgevers 

Vigneronnes: Een spannend boek om komaf te maken met de clichés over vrouwen en wijn. De Belgische keldermeester en journaliste Sandrine Goeyvaerts portretteert 100 vrouwen die het nu voor het zeggen hebben in de Franse wijngaarden en kelders. Een reeks verbazingwekkende parcours, dankzij doorzettingsvermogen en vastberadenheid! In het Frans. Nouriturfu 

 

 

Delen