Van trendjager tot de ambachtelijke productie van was

Door Elisa Brevet  - 30 december 2019 om 11:12 

Jean Manuel Farcy

Jean Manuel Farcy was geruime tijd actief in culinaire trends. Hij besliste onlangs een totaal ander leven te gaan leiden. Deze 50-plusser wilde terug naar het essentiële. Als serieondernemer vertelt hij waarom en hoe hij besloot alles achter te laten en een manueel beroep te beginnen. 

 

Je bent tegelijk een autodidact en een serieondernemer. Hoe is je loopbaan begonnen? 

Ik ben heel lang naar school gegaan, maar niet erg vaak. Op mijn 16e stapte ik naar een hotelschool en werkte een tiental jaar in de cateringsector. Ik heb mijn eerste bedrijf opgericht toen ik 26 was. Het heette Grain Noir. Een soort ‘Uber’ in de food sector. We verkochten broodjes en zakoeskis aan hotels. Ik heb deze onderneming overgelaten en Blue Pepper opgericht: een food trend hunter. Wij verdeelden eetklare voedingswaren. In juni 2019 besloot ik mijn leven een totaal andere wending te geven en over te stappen naar een ambachtelijk beroep. 

 

Vóór deze ingrijpende koersverandering beleefde je wel een groots ondernemersavontuur. Op een bepaald ogenblik beheerde je meer dan 100 werknemers. Hoe ben je er in geslaagd deze groei in goede banen te leiden?  

Frustratie is een bron van ambitie, geloof ik. Mijn frustratie was dat ik op school niet werd erkend. Omdat ik het daar altijd moeilijk heb gehad, begon ik echt te hunkeren naar erkenning. Ik heb zes ondernemingen geleid en een honderdtal werknemers beheerd. Op het einde deed ik dat waarschijnlijk minder goed dan in het begin.  

 

Waarom besliste je naar een totaal ander beroep over te stappen?  

Een moeilijke periode in mijn privéleven was duidelijk de aanzet. Ik zocht iets anders. Iets meer dan een jaar geleden deed ik een burn-out. De switch kwam er toen ik begon te beseffen dat mijn ambitie mezelf als individu overrompelde. Dit aanvaarden was echt niet gemakkelijk. Ik dacht: “Ik ben nu 53. Wat doe ik met de rest van mijn leven?” Met mijn vrouw die tegelijk de moeder van mijn kinderen is en mijn vennoot, besliste wij de zaak te verkopen. Dit was eerder een persoonlijke dan een financiële keuze.  

 

Hoe ben je dan in de productie van was beland? 

Naar een ingewikkeld en emotioneel zwaar verkoopproces zijn we naar Parijs getrokken om bij vrienden de batterijen op te laden. Op een avond deden we daar een ongelooflijke ontmoeting. Deze persoon vroeg ons wat we gingen doen. Dat wisten we niet. We hadden geen project en waren van plan om daar zes maand lang over na te denken. De persoon vertelde ons toen over een vriend die wasmaker was in Meudon. De man wilde zijn activiteiten stopzetten maar vond geen overnemer. De volgende ochtend stonden we om 10 uur bij hem thuis. De discussie was amper 10 minuten aan de gang toen mijn vrouw zei: “Dit interesseert ons!” 

 

Deze ontmoeting kunt u integraal in de Next Step podcast beluisteren: https://www.beci.be/podcast.  

 

Podcast inspiratie 

Science Rules! With Bill Nye: Bill Nye heeft een missie: de wereld redden. De Amerikaanse wetenschapperkomiek-met-eenstrikje, die in de jaren ’90 een wetenschapsprogramma voor kinderen presenteerde, heeft nu een podcast waarin hij zoekt naar manieren om de wetenschap in te schakelen in het dagelijkse leven. Nye legt als geen ander uit hoe wetenschap de wereld kan redden. En en passant, en met een kwinkslag, hoe wij een steentje kunnen bijdragen. Slim! 

 

Delen