Vastgoedtrends langs het kanaal

12 juni 2018 om 10:06 

Een gedeeltelijk zicht van het Key West project.

Langs het kanaal werden er de laatste jaren heel wat nieuwe vastgoedprojecten gebouwd. Ook de komende jaren staan er heel wat andere op stapel, zoals langs de Biestebroeckkaai. We maakten een stand van zaken.

 

 

Rivesquare is één van de grootste projecten, gepland vlakbij de Biestebroeckkaai. Het project bestaat uit 302 functionele woningen, variërend van studio’s tot appartementen. Verder komt er een driesterrenhotel met 100 kamers, een kinderopvang voor 50 kinderen, een winkelruimte, restaurants en wellness, een fietsenwinkel met een werkplaats voor herstelling, een havenkantoor, fiets- en autoparkings met car sharing en een fietsverhuur service. Alle kades worden toegankelijk voor het publiek.

 

“De overgrote meerderheid van de bewoners en winkeliers van de wijk heeft zijn steun betuigd aan het project”, zegt projectontwikkelaar Philippe De Bloos van The Dock. “Ze willen graag zien dat het braakliggende terrein, dat alleen maar kleine criminaliteit en onveiligheid aantrekt, eindelijk verdwijnt. Negatieve kritiek komt hoofdzakelijk van enkele organisaties die idealistische en zelfs utopische oplossingen voorstellen, maar niet zelf in de wijk wonen en de gevoeligheden en realiteit ter plaatse niet kennen. Ze hebben ook niet door wat er op het spel staat bij de ontwikkeling van een dergelijk project.” Het project werd uitgetekend door het architectenbureau B2AI uit Brussel en het landschapsarchitectenbureau West 8 uit Rotterdam.

 

De Anderlechtse overlegcommissie heeft met unanieme stemmen een gunstig advies uitgebracht. Er moeten wel nog aanpassingen gebeuren, zoals het verbeteren van de fietsroute, de herziening van de organisatie, de toegang tot de ondergrondse parkings en de inplanting van de toren. Ondertussen kreeg het project ook al een milieuvergunning van Leefmilieu Brussel. Maar het is nog wachten op de definitieve bouwvergunning van het Brusselse Gewest. Ons project komt volledig tegemoet aan de doelstellingen van het nieuwe Bijzonder Bestemmingsplan dat de Brusselse regering afgelopen december heeft goedgekeurd”, zegt De Bloos. “Ons project creëert een sfeer van gezelligheid en stadse levendigheid rondom het kanaal. We geven een impuls aan de economische veerkracht van de wijk door het creëren van banen die voortvloeien uit activiteiten van het havenkantoor, het hotel, het kinderdagverblijf, enkele winkels en restaurants. Het project wordt echt gezien als ‘the place to be’ in de Biestebroeck-zone, die in volle ontwikkeling is.”

 

Riversquare voorziet o.a. woningen, een hotel en winkelruimtes langs de Biestebroeckkaai.

 

Key West

 

Aan de Biestebroeckkaai wordt er ook een ander groot vastgoedproject gepland, namelijk Key West van promotor BPI (Groupe CFE) in samenwerking met Land Invest Group. Het project omvat 47.000 m² woningen, 6.000 m² kantoren, winkels en restaurants. Architectenbureaus A2RC (België) en Henning Larsen (Denemarken) hebben het ontwerp van het project getekend. “We lanceren de studies op basis van het uiteindelijk geleverde BBP en hopen de vergunningsaanvragen in te dienen na de zomer van 2018.” zegt Jacques Lefèvre, CEO van BPI. De Brusselse regering heeft eind vorig jaar het BBP ‘Biestebroeck’ goedgekeurd. Dit specifieke ontwikkelingsplan, dat de verstedelijking van het enorme stedelijke gebied tussen de Industrielaan en het kanaal in Anderlecht organiseert, is momenteel het grootste op de buitenrand van de 19 gemeenten. “Concreet zal dit BBP de ontwikkeling mogelijk maken van 370.000 m² woningen, 30.000 m² uitrusting, 30 tot 40.000 m² productieve activiteiten, 15 tot 30.000 m² winkelruimte en hoogwaardige groene ruimten. Er komen maar liefst 3.700 woningen om tegemoet te komen aan de bevolkingsgroei in onze regio. Op lange termijn zullen er in dit gebied ongeveer 10.000 nieuwe inwoners zijn en ik ben daar heel blij mee”, aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “De herontwikkeling van deze wijk van 47 hectare is een prioritaire doelstelling van het Brusselse Gewest om er in de komende jaren 11.500 nieuwe inwoners te verwelkomen, 3.000 nieuwe banen te scheppen en er 5 hectare groenvoorzieningen aan te leggen.”

 

Nautilus

 

Wat verderop, ter hoogte van de Industrielaan in Anderlecht, wordt momenteel ook het woonproject Nautilus gebouwd. Het project telt 197 appartementen, 240 parkeerplaatsen, een kinderopvang en winkels. Momenteel zijn al 70% van de appartementen verkocht. Het is een gemengd project dat ontworpen werd door architectenbureau Axent”, zegt Ludivine Christophe, van projectontwikkelaar Eaglestone. “Het bestaat uit vier afzonderlijke gebouwen rond een ruim plein. Dat zorgt voor een harmonieuze samenleving tussen woningen, winkels en een crèche. Het gebouw onderscheidt zich door zijn eenvoudige en hedendaagse architectuur. Ons project wordt gedomineerd door een hoge toren die uitzonderlijke uitzichten biedt op het kanaal en de stad. Het is een iconisch en esthetisch project in een wijk die volop aan het bloeien is, gedreven door een verlangen naar diversiteit, gezeligheid en een goede levenskwaliteit voor de toekomstige inwoners van Anderlecht.”

 

Nautilus voorziet een torengebouw met uitzicht op Brussel en het kanaal.

 

Riva

 

Een ander belangrijk project dat momenteel wordt gebouwd in de Brusselse kanaalzone is Riva, naar een ontwerp van het architectenbureau Architectesassoc. Het project telt 139 wooneenheden op een oppervlakte van bijna 15.000 m² met spectaculaire uitzichten op het water, op Tour & Taxis en de Brusselse skyline. Het complex telt 139 woningen en een restaurant. Er is keuze uit studio’s, appartementen en penthouses. Rondom de vier appartementsblokken wordt een openbare ruimte opgetrokken met een trappenplein, waar buurtbewoners kunnen vertoeven. Samen met het wooncomplex wordt ook de langverwachte Picard-voetgangersbrug gebouwd. Die zal beide oevers van het Kanaal met elkaar verbinden. En de verkoop van de appartementen verloopt vlot. “Er zijn al 88 appartementen van de 139 gereserveerd”, zegt Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder van Dewaele Vastgoedgroep. “Een kleine meerderheid van de kopers zijn Vlamingen. Leven naast het water is dus echt wel een aantrekkingspool geworden. We zijn zeer tevreden dat de overheid zo investeert in de buurt, zoals met het park en de brug. Ook aan Tour en Taxis komen er enorm veel nieuwe appartementen en kantoren bij. In heel deze buurt zit alles in een enorme stroomvoorstelling”. Het Riva-project moet tegen eind 2019 klaar zijn.

 

 

Riva biedt 139 woningen in de nabijheid van Tour & Taxis.

 

 

Canal Warf

 

Vlak naast het project Riva bouwt het project Canal Wharf 250 appartementen. Momenteel wordt de eerste fase gerealiseerd: 132 appartementen. Het gaat om twee woongebouwen met acht verdiepingen in een geheel van in totaal vier gebouwen. Ze bevinden zich rond een privé binnentuin, vlak aan het water van het kanaal. Gebouw A omvat 39 appartementen met 2 of 3 ruime kamers en grote terrassen, waarvan 60% zijn verkocht. Gebouw B omvat 93 appartementen, gaande van ruime studio’s tot één- en twee-kamer-appartementen en is voor 45% verkocht. De ondergrondse verdieping, gemeenschappelijk voor beide gebouwen, biedt 199 parkeerplaatsen. “Canal Wharf is ideaal gelegen in de meest trendy wijk van Brussel”, zegt Muriel Lambotte, van AG Real Estate. “U kunt hier genieten van de rust van het water, terwijl u toch vlakbij het bruisende centrum woont.” Het project wordt gebouwd door Valens, een dochteronderneming van Eiffage Benelux. De oplevering van de eerste fase zal in 2019 gebeuren. Momenteel is het nog wachten op de vergunning van de tweede fase.

 

Canal Wharf, vlak naast Riva.

 

Kanal

 

Op 5 mei opende ook KANAL – Centre Pompidou de deuren in de voormalige Citroëngarage in Brussel, voor een programmering die een voorproef geeft van de ‘Culturele stad’ in wording. Dertien maanden lang kan het publiek het mythische gebouw ontdekken, vóór de start van de werkzaamheden, aan de hand van diverse kunst- en architectuurtentoonstellingen, grote installaties en tien nieuwe creaties van Brusselse kunstenaars. Het project zal het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst huisvesten. Met Kanal – Centre Pompidou krijgt Brussel een multidisciplinair kunstencentrum dat zal gebouwd worden door drie architectenbureaus. Uit de 92 voorstellen koos een jury unaniem het ontwerp van noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates Architects (Londen). Het hele gebouw zal een oppervlakte hebben van 35.000 vierkante meter. Beneden is er plaats voor concerten en performances. Op de bovenverdieping komt een restaurant. Er zal ook een dakterras zijn. Dit najaar start de bouw. De werken moeten klaar zijn tegen 2022. Het hele project kost zo’n 125 miljoen euro.

 

 

Cruiseterminal

 

Zopas werd ook de Brussels Cruise Terminal ingehuldigd in Neder-over-Heembeek. De terminal is 240 meter lang en 12 meter breed. Via deze aanlegsteiger kunnen de riviercruiseschepen makkelijker aanmeren in Brussel. De bedoeling is om het cruisetoerisme naar Brussel meer dan ooit aan te wakkeren. Vorig jaar meerden al 12.000 cruisepassagiers in Brussel aan. De terminal moet ook de omliggende wijken een nieuwe boost geven. Zo werd vanaf de kaai een pad aangelegd dat de toeristen toegang geeft tot het Meudon-park in Neder-Over-Heembeek. De bouw van de terminal koste 5,2 miljoen euro. Dat bedrag werd voor gelijke delen betaald door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Brusselse Gewest.

 

Wijken

 

Verder zijn er ook plannen met de wijken die langs het kanaal liggen. De buurten rondom het Maximiliaanpark en het Vergotedok zijn in volle verandering, dankzij onder meer het Kanaalplan, het Stadsvernieuwingscontract (SVC) en de wijkcontracten. De komende jaren zal de wijk enkele belangrijke openbare voorzieningen en ruimten rijker worden. Om deze veranderingen in goede banen te leiden wordt momenteel een Richtplan van Aanleg uitgewerkt, dat de naam RPA Max kreeg. Het plan moet een coherente visie en de kwalitatieve spelregels bepalen voor alle toekomstige projecten die zich zullen inplanten in de wijk. Eind februari werd er al een reflectieweek georganiseerd. De opstelling van het RPA Max wordt aangestuurd door Perspective.brussels, in samenwerking met de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting, de Stad Brussel, de Bouwmeester, en Brussel Stedenbouw en Erfgoed.

Delen