Wat u niet wist over Jeff Bezos, de rijkste baas ter wereld

Door Elisa Brevet  - 11 april 2019 om 09:04 

Jeff Bezos © Steve Jurvetson

Hij is de meest vereerde en tegelijk meest gehaatte man op de wereldbol. De 55-jarige baas van Amazon is de rijkste ondernemer ter wereld. Zijn fortuin bedraagt naar schatting meer dan 150 miljard dollar. Er wordt veel over hem gepraat in de media, maar u weet zeker niet alles!  

Amazon was een online boekhandel: Jeff Bezos liet in 1995 zijn e-commercebedrijf van stapel lopen. Hij maakte er eerst een online boekhandel van en koos de naam Amazon als een verwijzing naar de grootste van de rivieren en waarschijnlijk ook naar de hoogte van zijn ambities.  

Hij werft uitvinders aan: Wanneer de topman van Amazon nieuwe rekruten inhuurt, onderwerpt hij hen aan een test waarbij de kandidaat een van zijn uitvindingen moet vermelden. Daar hoeft geen octrooi over te bestaan. Het kan bijvoorbeeld een methode of werkwijze zijn die de kandidaat toepast. Uiteraard behoudt de CEO het meest ‘out of de box’ profiel.  

Hij creëerde de volledige sales ranking en de impliciete aankoopaanbeveling. Waarom een top 100 als het ook een top 1 miljoen van de beste verkochte artikelen kan zijn. Jeff Bezos heeft duidelijk ingezien dat rangschikkingen volledig en transparant moesten zijn. Hij was ook een van de eersten die op de website impliciete koopaanbevelingen opnamen: daarmee konden internetgebruikers zien wat andere mensen ook hadden gekocht.  

Hij kan zich bijna alles veroorloven: Volgens de nieuwssite en magazine Capital is Jeff Bezos met zijn 150 miljard zodanig rijk dat hij alles kan kopen op Amazon, bij Boeing en bij Wal-MartVandaar de vraag: tot waar zal deze man gaan? Zijn rijkdom is zodanig duizelingwekkend dat het niet veel meer betekent, op menselijke schaal.  

 

Selectie van boeken

Ster van het Noorden: een spionagethriller over Noord-Korea, op basis van echte feiten en bijzonder vlot geschreven. Een van de betere detectiveverhalen van het jaar, over een weinig toegankelijk land en zijn goed bewaarde geheimenCargo. 

Nomadlandeen pracht van een roman, ergens tussen onderzoek en getuigenis, gericht op de ‘subculturen’ van de arbeid in het Amerika van vandaag. Met gehavende personages, vaak gepensioneerd en volgzaam, die de hoge prijs betalen voor hun vrijheid met slecht betaalde en uitputtende banen. W. W. Norton & Company (in het Engels, niet vertaald). 

San, Le tour du monde en 75 recettesde Belgische sterrenchef Sang Hoon Degeimbre levert ons hier een kookboek met mooie zoete en zoute recepten geïnspireerd door zijn reizen. Een puur visueel en smaakvol genot! Racine (in het Frans, niet vertaald). 

Delen