Zelfstandig zijn: de droom die werkelijkheid werd voor Margaux Ponsoye

28 september 2018 om 09:09 

VR

Een ander leven. Een eigen (banket)bakkerij openen. Voor Margaux Ponsoye, een jonge Franse vrouw uit Montpellier met een diploma hotelmanagement, en nu al acht jaar in Brussel gevestigd, was dit niet per se een duidelijk pad.

Na een jaar in Australië stuurde haar carrière bij grote hotelgroepen Margaux naar Brussel. Ze stelde er meteen de levensstandaard op prijs, ondanks het niet altijd even mooie weer. Toen ze hier voor een groot communicatiebureau werkte, liep ze elke dag langs een ietwat ongewone bakkerij met een vrolijke decoratie, onderaan de Waversesteenweg in Oudergem. Tot een paar maanden geleden een klein affiche op het gesloten rolluik van de zaak een oude kinderdroom deed opborrelen: het runnen van een eigen gasthuis waar ze haar liefde voor kwaliteitsproducten zou kunnen delen in een omgeving die haar persoonlijkheid zou weerspiegelen. Een menselijke, eenvoudige en gezellige plek.

Margaux voelde meteen dat ze deze kans moest grijpen. Ze spoorde de vorige uitbaatster op, deelde haar project met haar en zette zich in om de zaak over te nemen. Natuurlijk vereiste een dergelijk project dat ze haar baan als loontrekkende zou opgeven en een eigen activiteit zou oprichten.

Ze werd onvermijdelijk geconfronteerd met vragen rond de overdracht van een handelszaak. Moest ze de zaak kopen of aandelen in een vennootschap overnemen? En hoe zat het met de huurovereenkomst? Zij gaf dus een seintje aan de Kamer van Koophandel van Brussel, afdeling bedrijfsoprichting.

Tussen de eerste intentieverklaring in januari 2018 en de geplande opening in april 2018 moest alles heel snel gaan. De deskundigen van Beci mobiliseerden zich met informatie over de voorwaarden om een baan te verlaten, een zaak over te kopen, een huurovereenkomst over te nemen  … Het meest stressvolle voor Margaux was dat er geen werkzaamheden konden beginnen voordat de huurovereenkomst werd overgenomen. Zij was echter van plan om de ruimte ingrijpend te veranderen! Toen de schrijnwerker die de toonbank en de meubels moest maken haar een paar dagen voor het begin van het werk in de steek liet, moest ze dringend een andere ambachtsman vinden. Maar zelfstandigen zijn vindingrijk: ze plaatste een verzoek op een Facebook-pagina “Wederzijdse bijstand van ondernemers” en de gemeenschap mobiliseerde zich om een wonderbaarlijke oplossing voor te stellen!

De heropening was op 10 april 2018 gepland… “En op 8 april was ik klaar “, herinnert zich Margaux, al had ze weekenden en nachten gespendeerd aan de afwerking van het schilderwerk en de decoratie.

Het resultaat mag er zijn: de Comptoir de Margaux is een prachtige banketbakkerij met een eenvoudige en authentieke stijl, een rustgevende consumptieruimte en zelfs een vergader- en seminarruimte voor 12 personen. De ideale plek voor een workshop of vergadering, in een andere setting.

Drie maanden na de opening heeft Margaux een levenslange droom gerealiseerd. Ze vulde het menu aan met zoute taarten en quiches. Ze geniet met volle teugen van de ontmoeting met haar klanten, onder wie haar voormalige collega’s. Ze verheugt zich om de vreugde van de kinderen die al dat lekkers ontdekken en waardeert de eenvoudige menselijke relaties die ontstaan in de zaak die ze volledig naar haar smaak heeft ingericht.

Het is een mooi, menselijk en professioneel avontuur. Ze vereiste echter een enorme persoonlijke investering: ontelbare uren werk, een zeer verkwikkende baan waar je van zonsopgang tot zonsondergang rechtstaat… Veel inspanningen dus, maar niet noodzakelijk een beter inkomen… “Maar dat is de prijs van vrijheid”, besluit ze.

Als u ooit ter hoogte van nummer 1705 van de Waversesteenweg in Oudergem bent, stap dan even de Comptoir de Margaux binnen. U vindt er als bij toverslag herinneringen aan het geluk van de bakker uit uw jeugd.

Info: http://aucomptoirdemargaux.com/

Invest in starters

Zeker doen: sluit u aan bij de gemeenschap van investeerders om jonge innovatieve ondernemingen in Brussel te steunen!

  • U draagt bij tot de economische ontwikkeling van Brussel
  • U diversifieert uw beleggingen
  • U geniet fiscale voordelen dankzij de “tax shelter” voor starters

Hier moet u zijn: starters@beci.behttps://starters.beci.be/

 

 

Delen