Vrouwelijk ondernemerschap begint met een droom

4 april 2018 door
BECI Community

Op 28 februari ontving Beci een totaal ander publiek: 13 vrouwen van uiteenlopende leeftijd, godsdienst en afkomst kwamen er samen om een cursus marketing te volgen. Ze volgen tegelijk een 11 maanden durende opleiding bij Interface3, om tweetalige commerciële bedienden te worden.

 

Interface3 is een Brussels opleidingscentrum voor werkzoekende vrouwen. Het bevordert gelijke kansen voor man en vrouw op de arbeidsmarkt. Dit jaar volgen nagenoeg 400 werkzoekende vrouwen er een korte of lange, algemene of specialistische opleiding. De integratie op de arbeidsmarkt na deze kwalificerende opleidingen bereikte een zeer indrukwekkende is 72% in 2016! De studenten betalen helemaal niets voor deze vormingen. Dit kan dankzij de steun van allerlei partners, waaronder Actiris, Bruxelles Formation, de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) en het Europees Sociaal Fonds, naast vele andere.

De deelneemsters waren niet helemaal op hun gemak toen ze die dag bij Beci aankwamen. Buiten was het ijskoud. Ze stapten een onbekend gebouw binnen en hadden nooit marketing gestudeerd. Wel hadden ze horen zeggen dat het een zeer theoretische materie was. Ze waren dus klaar om acht uur lang te luisteren en notities te nemen. Maar het werd totaal iets anders.

Iedereen stelde zich voor. Een bijzonder diverse groep, uiteraard, met migranten van de eerste of tweede generatie uit Marokko, Turkije, Venezuela, Moldavië, Congo, Colombia en Senegal. Maar allemaal ook echte Brusselaarsters die zich ondanks hun herkomst, echt Belgisch voelen.

Ook de leeftijdsverschillen vielen op: sommige deelneemsters waren amper 20, anderen al de 50 voorbij. In de groep waren er jonge vrouwen die al kinderen hadden, anderen die al hadden gewerkt, vrouwen die op zoek waren naar een eerste baan en anderen die hun werk kwijt waren, een functie zochten in een ander domein of een baan met aanvaardbare werktijden voor een gezin.

Ze keken allemaal verbaasd op toen werd gevraagd welke onderneming ze graag zouden oprichten indien ze over de nodige fondsen beschikten: “Een bedrijf oprichten? Wij? Onmogelijk, ondenkbaar!” Op het einde van de dag hadden ze echter allen nagedacht over hun onderneming, de aangeboden producten of diensten, de prijzen, de promotie, de verkoop, de marketing via de sociale netwerken, het nodige startbudget, de manier van fondsen in te zamelen om via crowdfunding een startup op te richten enz. Ze analyseerden zelfs de doelgroepen en kozen soms de naam van de vennootschap of het merk, als het geen schets was van wat het logo zou kunnen worden.

Een overzichtje van de projecten: een tweetalige (Frans-Engels) crèche, een winkel van sportschoenen voor fashionistas, schoonheidsproducten op basis van natuurlijke behandelingen voor mensen met een specifiek huidtype, een wine bar, een haute couture atelier, een parfumwinkel, een confectiecollectie in Afrikaans wax katoen, een vzw dat tweedehands voorwerpen zou verkopen om met de winst ongeletterde volwassenen te leren lezen en schrijven, een Russisch restaurant, een dienst die aperitieven thuis zou bezorgen, een kapsalon, een bio kruidenierszaak en een collectie vegan schminkproducten.

Tarik Hennen is medeoprichter van Smartflats en Smartwork en een deskundige in de ontwikkeling van digitale strategieën. Hij bracht een bezoek aan de opleiding tijdens de dag. Hij gaf de studenten advies over de beste manier om van start te gaan en waarschuwde ze voor valkuilen in het begin van het ondernemerstraject. Met veel humor en een pragmatische aanpak vertelde Tarik over zijn lange en actieve ervaring als ondernemer.

Naarmate elke studente haar project voorstelde aan de groep, stelden de anderen nuttige vragen, kwamen ze op met nieuwe ideeën, gaven ze constructieve feedback en moedigden ze elkaar aan. De trots glinsterde in de ogen, gaf de dames meer zelfzekerheid en vertrouwen in zichzelf en hun ideeën. Op het einde van de dag gedroegen ze zich veel pittiger en hadden ze een totaal andere allure. Ze keerden boordevol ideeën huiswaarts, met het gevoel dat nieuwe kansen zich konden aanbieden en vooral gezonde beginselen van marketing!

 

Laure Lemaire, Directrice van Interface3: “De samenwerking met spelers als Beci betekent voor ons een echte meerwaarde, aangezien de studenten beter begrijpen hoe ondernemingen functioneren en, wie weet, misschien vroeg of laat hun eigen business zullen oprichten. Het is van groot belang dat de Brusselse ondernemingen hun deuren ook openen voor mensen met een ongewoon leertraject. Van werkgevers die zulke mensen aanwerven, krijgen we meestal een zeer positieve feedback. Dergelijke werknemers hebben door hun parcours meestal de handen uit de mouwen leren steken en een open geest ontwikkeld.”

 

Sara D.: “Dankzij het bezoek aan de Kamer van Koophandel van Brussel vond ik een antwoord op veel van mijn vragen en een flink pak informatie. Dit is de ideale plek om een mooi project van stapel te laten lopen.”

 

 

 

 

Anaïs V.: “Ik waardeerde vooral de cursus die de werking van marketing toelichtte, op basis van het concept van een bedrijf dat we zouden kunnen oprichten. Bovendien was de presentatie van de persoon die ondernemer van beroep is, leerrijk wat betreft de te zetten stappen en het nodige denkproces.”  

 

 

 

Mélanie R.: “Het rollenspel was bijzonder leerrijk. De ideeën van elke deelneemster hebben ons veel bijgebracht. Dank voor deze bijzonder verrijkende dag.”

 

 

 

 

 

 

Brigitte De K.: “Wij kregen de sleutels om een onderneming op te starten. Wij leerden een onderscheid te maken tussen een project, een droom en de verwachtingen van de markt. Wij leerden een doelgroep te definiëren en technieken om de zaak bekend te maken. Wij ontdekten waarom het zo belangrijk is de fysieke of virtuele plaats te kiezen waar onze onderneming met de beste kansen op succes zou kunnen bestaan. Wij weten nu hoe we de omgeving en de prijzen moeten bepalen en welk imago het merk aan de klanten moet communiceren. Wij hebben nu zin in een eigen activiteit, deeltijd of voltijd, eventueel in bijberoep, maar in elk geval in de wetenschap dat er spelers bestaan als Beci, met als taak de ondernemers gedurende de ganse levensloop van de onderneming bij te staan.”

 

 

Laurianne K.: “Ieder van ons werd rechtstreeks betrokken bij de activiteit van de onderneming. Een zeer verrijkende aanpak. Hierdoor werden de troeven en talenten van iedere deelneemster al gauw duidelijk. Persoonlijk heb ik dit alles goed geïntegreerd en bovendien mijn beroepsuitzichten in vraag gesteld.”

 

 

 

 

 

 

Interface3

Interface3 is een van de voornaamste permanente vormingscentra van Brussel en een orgaan voor sociale en beroepsintegratie. Sinds de oprichting in 1986 heeft Interface3 meer dan zesduizend vrouwen opgeleid.

Meer informatie: Interface3 vzw – 02 219 15 10 – www.interface3.be

BECI Community 4 april 2018
Deel deze post
Archiveren