Optimalisatie van de cashflow

Microkrediet en factoring, efficiënt beheer van de cashflow, leverancierskrediet en betalingsvoorwaarden van klanten is cruciaal voor een optimale liquiditeit. Dit is een cruciale kwestie voor elk bedrijf, vooral wanneer het zich in een groeifase bevindt en de behoefte aan werkkapitaal snel toeneemt.

 

Microkrediet

Microkrediet is een alternatief voor het traditionele bankkrediet. Het versterkt kleine leningen aan ondernemers of ambachtslieden die geen toegang krijgen tot traditionele bankleningen.

MicroStart , in 2010 opgericht door Adie, BNP Paribas Fortis en het Europees Investeringsfonds, bestaat uit een sociale coöperatie en een vzw. De organisatie financiert, via kleine leningen, mensen die een klein bedrijf willen oprichten of een bedrijf willen ontwikkelen dat ze al hebben opgericht. Bovendien begeleidt microStart haar klanten gratis door hen toegang te geven tot een hele reeks diensten en gratis advies.

Meer informatie over Microstart

 

Factoring

Factoring is een vorm van incasso die dit beheer uitbesteedt aan een gespecialiseerde kredietinstelling: het factoring-kantoor. Met factoring kan een bedrijf zich dus beschermen tegen het risico van niet-betaling door debiteuren.

Veel banken hebben een eigen factoringafdeling. BNP Paribas Fortis Factor is de leider in België op het gebied van factoring. Toch zijn factoringafdelingen van banken vaak ongeschikt voor kleinere bedrijven.

Factoring is zich aan het veralgemenen. Edebex exploiteert een digitaal platform dat investeerders die rendement zoeken voor hun liquide middelen in contact brengt met KMO’s of ZKO’s die te weinig liquide middelen hebben en met onbetaalde facturen zitten.

Heeft u vragen over de optimalisatie van de cashflow?