Een groene wandeling met Augustin Nourissier  

12 juni 2019 om 16:06 

D.R.

 

De trend bestaat: Brussel wordt groener met onder andere collectieve moestuinen en buurtkwekerijen. Augustin Nourissier is medeoprichter van Skyfarms. Samen met Véronique Dewever is hij welzijn op het werk gaan telen door de aanleg van moestuinen in bedrijven. Beide ondernemers hebben net een winkel en een boomkwekerij in Laken geopend en gaan nu voor b-to-b. 

 

D.R.

Augustin behoort tot de jonge ondernemers die duurzaam werken en aan een reconversie zijn begonnen om hun dagelijks leven zinvoller te maken. Deze ingeweken Schaarbekenaar houdt van zijn wijk. Deze ecoloog in hart en nieren levert ons zijn 100% groene adresjes.  

 

Het restaurant waar je moet zijn: Zonder aarzelen, de Max in Schaarbeek, op een steenworp van het Plaskyplein. Dit geweldig Sardinisch restaurant onderscheidt zich door schitterende wijnen en een chef die verzot is op goede producten. Voor zijn groenten geeft hij de voorkeur aan lokale tuinbouw en stedelijke landbouwers. De producten zijn van hoge kwaliteit, en dat merk je in je bord!  

 

De zondagbrunch: In café Le Boentje, uiteraard! Het adres geniet enige faam maar het concept is zodanig vernuftig dat het zeker wat reclame waard is. In het bord gaat niets verloren en alles wordt bereid met onverkochte voedingswaren. Zeker een interessante aanpak op het vlak van ethiek en duurzame ontwikkeling. Maar ook de kok is fantastisch! Kortom, de ideale eetgelegenheid in de week.  

 

Een stukje groen: Ik woon in Schaarbeek en het Josaphatpark is zowat mijn tweede tuin. Mijn kinderen hebben er leren fietsen. Ik houd van de heuvelachtige configuratie, de gekozen boom- en houtsoorten, de bloemperken. Het hele jaar door zie je daar de seizoenen voorbijgaan en toch verliest deze plek nooit zijn charme. Sinds de opening van de Laiterie, middenin het park, is er steeds meer animatie. Je kunt er ook naartoe om sociale contacten te leggen 

 

De beste ambassadeur: Niet één, maar meerderen! Ik denk aan alle spelers van de circulaire economie in Brussel. Ze geven een mooi imago aan de stad. Ik zie een ongelooflijke combinatie van mensen met ideeën en mooie projecten (recycling van hout, voedsel, kantoorruimtes…). En ook de politici steken een handje toe. Ik denk bijvoorbeeld aan BeCircular en aan de laureaten, die steeds met ongelooflijke projecten op de proppen komen. Ik citeer hier Permafungi, de kringloopbroeikassen van Tomato Chili of de bamboefietsen van Cycad. 

 

De coöperatie: Mijn vrouw en ik hebben ons geruime tijd ingezet voor Bees Coop (foto), een duurzame, economische en ecologische coöperatie in Brussel. Het principe is eenvoudig: door in te schrijven op aandelen, krijgt u toegang tot de supermarkt en verbindt u zich ertoe om er één keer om de vier weken 2u45 te komen werken om de winkel in stand te houden.  

De bar om de hoek: Chez Copain, op de Rogierlaan. Prima personeel. Je drinkt er bier en wijn. De cocktails zijn uitstekend!  

Delen